AutoRai

ANWB roept Volkswagen Polo BlueMotion uit tot 'milieukampioen'

(1/18/2008)
De Volkswagen Polo BlueMotion (1.4 TDI 59 kW/80 pk) is door de ANWB uitgeroepen tot de âmilieukampioenâ van Nederland. Dat gebeurde op basis van harde cijfers: de Polo BlueMotion stoot gemiddeld slechts 99 gram CO2 per kilometer uit. Daarmee is hij ook de zuinigste auto van Nederland.

Het BlueMotion-label staat voor duurzaamheid zonder dat er ingeleverd wordt op comfort en rijeigenschappen, en slaat zeer goed aan in Nederland. De Polo en de Passat in deze uitvoering laten zeer goede verkoopcijfers noteren. En er zijn nog veel meer zuinige BlueMotion-modellen onderweg.

De ANWB stelt samen met het Wereld Natuur Fonds en de Stichting Natuur en Milieu regelmatig lijsten op van zuinige en milieuvriendelijke autoâs. Van vier populaire autoklassen (miniâs, kleine middenklassers, middenklassers en grote middenklassers) wordt dan een top-10 samengesteld met daarin de vijf zuinigste benzine- en dieselmodellen van het desbetreffende segment. Uit de meest recente lijsten blijkt dat de Polo BlueMotion met zijn 59 kW/80 pk sterke dieselmotor slechts 3,8 l brandstof per 100 kilometer verbruikt en 99 g/km CO2 uitstoot. Daarmee verdient de Polo BlueMotion volgens de ANWB het predikaat milieukampioen. Vanzelfsprekend levert Volkswagen op alle modellen roetfilters. In een succesvolle retro-fit campagne zijn door de Volkswagendealers maar liefst 20.000 roetfilters op reeds rijdende Volkswagens gemonteerd.

BlueMotion slaat aan
Met de BlueMotion-uitvoeringen van de Polo en de Passat raakt Volkswagen een gevoelige snaar. Deze modellen bieden namelijk prima prestaties en volop rijplezier bij een zeer laag brandstofverbruik. Van de Polo BlueMotion zijn er in Nederland inmiddels al meer dan 400 verkocht en van de in eind 2007 geïntroduceerde Passat BlueMotion staat de teller al op ruim 700 exemplaren. In februari krijgt het BlueMotion-label een forse uitbreiding, want dan komen ook de Golf, de Golf Plus, de Golf Variant en de Jetta in BlueMotion-uitvoering beschikbaar. Ook deze modellen blinken uit door een zeer laag brandstofverbruik, een minimale C02-uitstoot, maximaal comfort en aantrekkelijke prestaties. Later dit jaar wordt ook de Touran BlueMotion op de markt verwacht.

Aardgas met toekomst
Volkswagen werkt ook op andere fronten aan milieuvriendelijke en zuinige autoâs. Dat komt onder meer tot uiting in een uitbreiding van het EcoFuel-gamma. EcoFuel staat voor autoâs die af-fabriek voorbereid zijn voor het gebruik van CNG (Compressed Natural Gas ofwel aardgas). Het gebruik hiervan leidt tot een 99% lagere uitstoot van roetdeeltjes en een 75% lagere uitstoot van koolmonoxide (vergeleken met een dieselmotor in deze klasse). In noodgevallen kunnen deze modellen ook op benzine rijden. Daartoe zijn ze uitgerust met een kleine extra brandstoftank. Vanaf dit jaar zijn er EcoFuel-uitvoeringen van de Touran, de Caddy en de Caddy Combi beschikbaar.

Komend jaar heeft Volkswagen naast uitbreiding van het BlueMotion- en EcoFuel-programma nog meer innovatief en duurzaam nieuws. In de loop van 2008 zal Volkswagen een dieselmotor introduceren die is uitgerust met een NOx-katalysator. Hierdoor wordt de NOx-uitstoot met wel 90% gereduceerd. Door deze reductie voldoet de motor nu al aan de strengste Euro 6 emissienorm die pas vanaf 2013 in werking treedt.