Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist toepassing taalwetgeving bij Brusselse politie (18/01/08)

N-VA juicht de recruteringscampagne van de Brusselse politie toe, maar eist dat men bij de aanwervingen de verplichting van tweetaligheid consequent naleeft.

Het was enigszins onthutsend: door de terreurdreiging in de eindejaarsperiode was er veel te weinig politie in Brussel beschikbaar voor andere taken, zoals alcoholcontroles. Die taken werden bijgevolg verwaarloosd. Uit cijfers van Brussels minister van Tewerkstelling en Economie, Benoît Cerexhe (cdH), blijkt nu dat er in 2007 maar 84 politiejobs ingevuld raakten op een totaal van 370 openstaande Brusselse vacatures, vaak dan nog door kandidaten van buiten Brussel.

Gelukkig wil men daar nu iets aan doen. Met een sensibiliserings- en recruteringscampagne zal men extra agenten proberen aan te werven, wat de veiligheid ten goede zal komen. Daarbij zal men focussen op de Brusselse bevolking en dat is uiteraard positief voor de werkgelegenheid in Brussel. Bovendien is het voor het imago van het politiekorps wellicht ook beter dat een groot aantal agenten ook in Brussel wonen en deel uitmaken van de lokale gemeenschap.

Politieagenten kunnen immers dagelijks geconfronteerd worden met situaties waarbij tweetaligheid absoluut noodzakelijk is. Bij verkeersongevallen, daden van agressie, diefstal, burenruzies, vandalisme en talloze andere gevallen heeft de burger behoefte aan een politieagent die hem begrijpt en hem te woord kan staan in zijn eigen taal. Dat geldt voor zowel Franstaligen als Nederlandstaligen.

Een versoepeling van de taalregeling in Brussel is dan ook geen optie. De federale wet waardoor agenten in Brussel een bijkomende termijn kregen alvorens een tweetaligheidsattest te moeten voorleggen, werd immers recent nog vernietigd door het Grondwettelijk Hof (Arrest nr. 146/2007 van 28 november 2007).

De N-VA draagt Brussel een warm hart toe, maar dan wel als tweetalige hoofdstad, met respect voor alle burgers.

Auteur:
Karl Vanlouwe
Voorzitter N-VA Brussel

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02 219 47 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be