Stichting Natuur en Milieu

Natuur en Milieu dient klacht in

18 januari 2008 - Stichting Natuur en Milieu dient vandaag een klacht in bij de Reclame Code Commissie tegen autofabrikant Saab. Saab misleidt klanten door te beweren dat zijn BioPower motoren het milieu niet schaden, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Zo zou je met een Bio-Power Motor met een zuiver milieugeweten rijden. Saab gaat hiermee over de schreef. Er zijn in Nederland afspraken gemaakt over wat auto-producenten mogen beweren over de milieuvriendelijkheid van hun producten.

Op zijn website prijst Saab het motortype BioPower aan. Deze motoren werken op E85, een brandstof die bestaat uit 85 procent bio-ethanol en 15 procent normale benzine. De website juicht dat je nu met een zuiver milieugeweten kunt autorijden als je een auto met deze motor koopt. Misleidend, vindt Natuur en Milieu. Met alleen de BioPower motor komt het milieu geen steek verder. De motor loopt namelijk ook gewoon op benzine. Saab kan onmogelijk beïnvloeden of zijn klanten daadwerkelijk biobrandstof tanken. E85 is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar. Dit maakt het zeer on-waarschijnlijk dat bezitters van een Saab BioPower daadwerkelijk op biobrandstoffen gaan rijden.

Bovendien is Saab naïef optimistisch over de klimaatvoordelen van biobrandstoffen door te bewe-ren dat gebruikers van BioPower motoren geen extra CO2 aan de atmosfeer toevoegen. Dit is overduidelijk onjuist, zegt Mirjam de Rijk. Alle biobrandstoffen belasten het klimaat. Weliswaar zijn de negatieve effecten van sommige biobrandstoffen minder dan die van benzine en diesel. Maar er zijn zelfs biobrandstoffen die nog slechter zijn dan fossiele brandstoffen. Daarnaast leiden biobrandstoffen tot problemen met de voedselproductie en de kap van het regenwoud.

Saab creëert de illusie dat het gebruik van biobrandstoffen pure milieuwinst oplevert. Terwijl het steeds duidelijker wordt dat sommige biobrandstoffen meer kwaad dan goed doen. Eurocommissaris Stavros Dimas van Milieu zei onlangs in een interview met de BBC nog dat de maatschappelijke effecten en milieueffecten van de productie van biobrandstoffen groter zijn dan we dachten.

Natuur en Milieu vindt dat er realistisch omgegaan moet worden met de mogelijkheden van bio-brandstoffen. Daarom spreken wij Saab vandaag aan op de reclame die ze maken. Saab zet een verleidelijk maar verkeerd beeld neer van biobrandstoffen en maakt daarmee misbruik van de op-rechte zorgen die veel mensen hebben over de milieuvervuiling die autos veroorzaken, aldus De Rijk.

Als de Reclame Code Commissie oordeelt dat de klacht gegrond is beveelt zij de adverteerder aan de desbetreffende reclame-uiting niet meer te gebruiken. De Commissie kan de uitspraak openbaar maken via een persbericht. Het is nog onbekend op welke termijn een uitspraak verwacht kan worden in deze zaak.

Publicatiedatum: 18-01-2008