Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk UB/A/2008/204 Datum 18 januari 2008

Onderwerp Verwerking van de teruggaaf inkomensafhankelijke
bijdrage ZVW

In het vervolg op het Algemeen Overleg over de loonaangifteketen van 19 december jl. delen wij u het volgende mee.

Ten aanzien van de teruggaaf van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet
2006 zijn de volgende problemen gesignaleerd. Er zijn werkgevers (hierna: inhoudingsplichtigen) die problemen hebben met de verwerking van de teruggaaf door de Belastingdienst van de teveel afgedragen inkomensafhankelijke bijdrage ZVW, omdat hun systemen geen negatief loonbedrag kunnen verwerken. Verder kan de teruggaaf slechts enkele euro's bedragen. De administratieve last voor de inhoudingsplichtige staat dan in geen verhouding tot het voordeel voor de werknemer. Voorts zijn er inhoudingsplichtigen die een teruggaaf van te veel ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage ZVW hebben ontvangen voor werknemers die niet meer bij hen in dienst zijn.

De teruggave van te veel ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage ZVW doet zich voor indien er sprake is van meer dan één inhoudingsplichtige voor één werknemer en er meer dan over het gestelde maximum loonbedrag ( 30 015 in 2006) aan inkomensafhankelijke ZVW- bijdrage aan de Belastingdienst is afgedragen.
De Belastingdienst heeft in december 2007 deze teveel afgedragen bedragen 2006 terugbetaald aan de inhoudingsplichtigen. De inhoudingsplichtige moet het bedrag van die teruggaaf vervolgens verrekenen met het loon. De inhoudingsplichtige verrekent de teruggaaf van de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW met de door hem aan zijn werknemer verstrekte te hoge verplichte vergoeding voor de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Eerder is over deze vergoeding loonheffing ingehouden. Per saldo wordt de werknemer gecompenseerd voor de ingehouden loonheffing.

De compensatie verloopt als volgt. Inhoudingsplichtigen dienen de op de werknemer terug te vorderen bruto-vergoeding voor de inkomensafhankelijke bijdrage ZVW als negatief loon te verwerken. Het fiscaal loon in het desbetreffende tijdvak wordt daardoor lager waardoor de

Ons kenmerk UB/A/2008/204

werknemer minder loonbelasting betaalt. De werkgever neemt deze verrekening op in de jaarloonopgave van de werknemer.

Inhoudingsplichtigen zijn in maart 2007 geïnformeerd over de manier waarop zij de teruggaaf van de teveel ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage ZVW dienen te verwerken. Er zijn Inhoudingsplichtigen waarbij het niet is gelukt hun systeem aan te passen zodat dit ook negatieve loonboekingen kan verwerken. Om deze inhoudingsplichtigen een handreiking te bieden, is besloten hen tegemoet te komen en een uitzondering toe te staan op de volgens de wet voorgeschreven werkwijze.
Aan alle inhoudingsplichtigen die gebruik maken van een systeem dat geen negatief loon kan verwerken, wordt toegestaan dat zij de teruggave niet verwerken in het fiscaal loon. Zij mogen de volledige teruggave van de Belastingdienst netto uitbetalen aan de desbetreffende werknemers. Daardoor is er ook geen aanpassing van de jaaropgaaf 2007 nodig. Omdat de desbetreffende werknemers de volledige teruggaaf ontvangen, worden zij geacht volledig gecompenseerd te zijn. Deze tegemoetkoming geldt alleen voor de teruggaven van te veel ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage ZVW over 2006.

Tijdens het Algemeen Overleg van 19 december 2007 is tevens toegezegd u te informeren over de wijze waarop het UWV de teruggaaf van de teveel afgedragen inkomensafhankelijke ZVW- bijdrage heeft geregeld. Het UWV, als inhoudingsplichtige voor zijn uitkeringsgerechtigden, heeft, net als een aantal andere inhoudingsplichtigen, systemen die niet in staat zijn de teruggaaf aan de uitkeringsgerechtigden te verwerken. Bij het UWV gaat het in 2006 om ruim 52.000 personen, die de over de vergoeding ingehouden loonheffing zouden moeten terugkrijgen. Het UWV heeft, als fictief werkgever van de uitkeringsgerechtigden, in december 2007 een bedrag van 4,4 miljoen van de Belastingdienst ontvangen aan teveel afgedragen bijdrage ontvangen. Het UWV betaalt dit bedrag deze maand terug aan de uitkeringsgerechtigden.

Overeenkomstig de wens van het bedrijfsleven is besloten dat inhoudingsplichtigen er voor kunnen kiezen om kleine teruggaven van te veel ingehouden inkomensafhankelijke bijdrage ZVW en WW-premie (werknemersdeel) niet te verwerken. Het gaat om teruggaven van ten hoogste 13 euro per werknemer per inhoudingsplichtige. De Belastingdienst zal in die gevallen geen correctieverplichting opleggen. Voor de teruggaven voor 2007 en 2008 wordt momenteel de mogelijkheid onderzocht om een doelmatigheidsgrens in te bouwen. We maken inhoudingsplichtigen er op attent dat zij hun werknemers die het betreft, hierover zullen informeren.


---

Ons kenmerk UB/A/2008/204

Wij gaan ervan uit dat inhoudingsplichtigen die te maken hebben met een teruggave voor werknemers die niet meer bij hen in dienst zijn, de gebruikelijke inspanningen zullen verrichten (de gegevens van) deze mensen te achterhalen. Indien dit niet lukt, dan is het aan deze ex-werknemers om contact met hun voormalige inhoudingsplichtigen op te nemen. Zij zijn namelijk door de Belastingdienst per brief geïnformeerd dat hun voormalige inhoudingsplichtigen een teruggaaf voor hen heeft ontvangen.

De Minister van Sociale Zaken De Staatssecretaris van Financiën, en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner) (J.C. de Jager)


---