Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 011
Datum: 18 januari 2008

Probleem keten vooral alcoholgebruik

Hokken en keten leiden in Fryslân nauwelijks tot verstoring van de openbare orde. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat Provincie Fryslân en Politie Fryslân lieten uitvoeren door onderzoeksbureau Intraval. Het onderzoek moest inzicht geven in de relatie tussen de aanwezigheid van keten en vandalisme, geweld en verkeersonveiligheid.

Hokken en keten worden vaak geassocieerd met veel overlast. Dat beeld wordt in het onderzoek genuanceerd. Op het gebied van openbare orde lijken de verstoringen erg mee te vallen. De keten vervullen vooral een sociale functie op het platteland. Jongeren ontmoeten elkaar in de keet en ontplooien daar gezamenlijke activiteiten. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers ligt op 19 jaar, maar er zijn ook keetbezoekers ouder dan 30 genoteerd.

Het gezondheidsprobleem blijft wel een belangrijk punt van aandacht. De ontmoetingen in de keten gaan vaak gepaard met grote hoeveelheden alcohol. Het onderzoek wijst uit dat er voornamelijk bier wordt gedronken. Er zijn uitschieters genoteerd van 15 glazen per persoon per avond, maar in de meeste keten ligt het gemiddelde lager, rond acht glazen bier per avond.

Hokken en keten zijn geen nieuw fenomeen op het Friese platteland. Sommige bestaan al 30 jaar. De reden dat ze recentelijk in het nieuws zijn, heeft te maken met het toenemende drankgebruik onder de jeugdige bezoekers. Ouders realiseren zich vaak niet wat er in de keten gebeurt en hoeveel er gedronken wordt. Gedeputeerde Schokker wijst de ouders op hun verantwoordelijkheid hier toezicht op te houden als zij een keet op het erf hebben.

De provincie komt samen met politie, de Friese gemeenten, GGD, Verslavingszorg en Openbaar Ministerie met een plan tegen alcoholmisbruik onder jongeren. Er zijn daarnaast al verschillende initiatieven ontplooid om het alcoholgebruik te beperken.

---- --