Truus Sweringa corporatiedirecteur 2007

18/01/2008 18:00



Aedes



Truus Sweringa, directeur van Oost Flevoland Woondiensten (OFW) uit Dronten wordt vanmiddag uitgeroepen tot corporatiedirecteur van 2007. Minister Ella Vogelaar van WWI zal de Award tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Directeurencontact van Aedes in het Vredespaleis in Den Haag uitreiken en Sweringa de daarbij behorende sculpture overhandigen.

Sweringa ontvangt de Award vanwege haar uitzonderlijke inzet op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Van de genomineerden om Corporatiedirecteur 2007 te worden stak Truus Sweringa boven de andere kandidaten uit, omdat zij als een van de eersten het verband tussen energiebesparing, woonlastenbeheersing, CO2-reductie en maatschappelijk verantwoord ondernemen legde. Dit had tot gevolg dat haar corporatie in de sector koploper is op het gebied van energiebesparing in het woningbezit.

Het thema voor de Award was dit jaar energiebesparing. Daarbij werd gekeken of de genomineerden een geïntegreerde aanpak hebben voor het woningbezit van de eigen corporatie, die ondermeer wordt gekenmerkt door een duidelijke visie en structurele inbedding in de organisatie. Daarnaast is van belang of verschillende actoren, waaronder ook de huurders, met elkaar samenwerken om tot energiebesparing te komen.

Een greep uit de veelheid van prestaties van OFW laat zien het gehele woningbezit sinds 2003 een EnergiePrestatieAdvies en sinds 2006 een Energielabel bezit. Daarnaast omvatten de energiebesparende maatregelen in de bestaande bouw het versneld plaatsen van HR-ketels, modernisering van de buitenschil van woningen, toepassingen van warmte- en koude-opslag en acties om het energiegedrag van huurders te beïnvloeden. Ook besteedt OFW steeds meer aandacht aan de effecten van ondermeer energiebesparing op de gezondheid van bewoners.

Naast de tomeloze inzet van Sweringa om binnen OFW energiedoelen te bereiken, is ze ook daarbuiten actief. Zo verzorgt ze veel lezingen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing om het gedachtengoed uit te dragen.