Siemens

Persbericht

0801.021

Den Haag, vrijdag 18 januari 2008

Nieuw procédé voor CO2-afscheiding

Siemens en E.ON gaan samenwerken bij de ontwikkeling van klimaatvriendelijke techniek voor energiecentrales

Siemens en E.ON Energie zullen in de toekomst samenwerken bij de ontwikkeling van klimaatvriendelijke techniek voor energiecentrales. Doel van deze samenwerking is de ontwikkeling van een kostengunstige en efficiënte methode voor de afscheiding van CO2 - een belangrijke stap op weg naar de CO2-arme energiecentrale. Uitgangspunt is een oplosmiddel, waarvan de bijzondere eigenschappen de basis vormen van een nieuw procédé voor de afscheiding van CO2 uit het verbrandingsgas van energiecentrales. Tot 2010 wordt een pilot-installatie bij een Duitse vestiging van E.ON in gebruik genomen. De volgende ontwikkelingsstap moet dan uiterlijk in 2014 plaatsvinden. Op de middellange termijn is het doel, dit nieuwe procédé voor de afscheiding van CO2 tot het jaar 2020 verder te ontwikkelen voor grootschalige commerciële toepassing.

"E.ON als wereldwijd toonaangevende energieleverancier brengt in dit samenwerkingsverband zijn ervaring in op het gebied van de planning en het bedrijven van talrijke fossiele energiecentrales alsmede de locatie voor de geplande pilot-installatie", aldus Bernhard Fischer, CTO bij E.ON Energie. Siemens op haar beurt brengt haar indrukwekkende ervaring en know-how in op het gebied van engineering en de afwikkeling van complete projecten op het gebied van energiecentrales. De onderneming beschikt daarnaast - vanuit het voormalige Hoechst AG - over geweldige chemische procesontwikkelings- en engineering-competenties. Dit zijn uitmuntende voorwaarden voor de succesvolle ontwikkeling van een efficiënt CO2-afscheidingsprocédé en voor de optimale integratie daarvan in het energiecentraleproces.

"Het in goede banen leiden van de wereldwijde klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van de 21e eeuw", aldus Michael Suess, CEO van de divisie Fossil Power Generation van Siemens Energy. Ook in de nabije toekomst al zal de in ras tempo groeiende stroombehoefte in de wereld niet kunnen worden afgedekt zonder fossiele brandstoffen zoals kolen en aardgas. De klimatologen zijn het erover eens: om de temperatuurstijging binnen de perken te houden, moet de CO2-emissie snel en substantieel worden gereduceerd. Suess vult aan: "Dit vraagt om toepassing van een breed spectrum van technologieën. Onder andere technologieën voor efficiëntievergroting van de energiecentrales en procédés om kooldioxide (Carbon Capture and Storage/CCS) af te scheiden en op te slaan". Bijna een vierde deel van de wereldwijde CO2-emissie ontstaat door het opwekken van elektriciteit. Verwacht wordt dat grootschalig realiseerbare CCS-technologieën ongeveer 90 procent van de CO2 afscheiden. Binnen de EU wordt al gesproken over een kooldioxide-afscheiding en -opslag die vanaf 2020 verplicht zou moeten zijn. Daarvoor moeten nu al nieuwe oplossingen worden ontwikkeld en getest.

"Een van de meestbelovende CCS-technologieën is de afscheiding van CO2 na de verbranding uit het rookgas (Post-Combustion Capture)", aldus Tobias Jockenhoevel, hoofd van de business-unit voor innovatieve energiecentraleconcepten en projectverantwoordelijke bij Siemens Energy. "Ontwikkeldoelen daarvoor zijn milieuvriendelijke CO2-wasmiddelen, de optimalisering van het afscheidingsprocédé en de intelligente integratie in de energiecentrale. De uitdaging bestaat vooral in het behoud van een hoog effectief rendement voor de centrale en het vermijden van negatieve invloeden op het milieu, bijv. als gevolg van wasmiddelemissie".

"Dat is precies de strategie die het E.ON-concern in het kader van zijn technologie-initiatief innovate.on volgt", vult Joerg Kruhl, hoofd van de divisie Technology Policy / New Technology bij E.ON Energie aan. "Naast de voor de middellange termijn geplande ontwikkeling van nog geavanceerdere technologieën, telt voor E.ON nu vooral ook de snelle toepassing van Post-Combustion Capture-procédés in de praktijk. Dat is de volgende noodzakelijke stap op weg naar de grootschalige toepassing van CCS in de energiesector".

Het nieuw ontwikkelde procédé en de energetisch optimale integratie in de conventionele centrales in 2010 in een kleine pilot-centrale onder reële bedrijfscondities worden geverifieerd, waarbij in het bijzonder rekening wordt gehouden met de consequenties voor de toekomstige grote centrale. Het nieuwe procédé zal niet alleen geschikt zijn voor toepassing in nieuw te bouwen centrales, maar ook voor de opwaardering van bestaande centrales, zodat het toepassingspotentieel wereldwijd aanzienlijk is.

Siemens Energy is wereldwijd de grootste aanbieder van het complete spectrum van producten, diensten en oplossingen voor energie-opwekking, -transmissie en -distributie, alsmede voor het winnen, verwerken en transporteren van olie en gas. In het boekjaar 2007 (ultimo 30 september) behaalde de sector Energy volgens IFRS een omzet van circa EUR 20 miljard en ontving opdrachten met een volume van ongeveer EUR 28 miljard. Het resultaat bedroeg EUR 1,8 miljard. In de sector Energy werkten aan het begin van boekjaar 2008 circa 73.500 medewerkers. Deze cijfers vormen de som van de ongeconsolideerde cijfers van de divisies Power Generation en Power Transmission and Distribution, alsmede van de business-unit Oil, Gas, Marine Solutions van de divisie Industrial Solutions and Services.

E.ON Energie heeft zijn hoofdkantoor in München en is in Europa de grootste particuliere energiedienstverlener. Binnen E.ON AG zijn circa 44.000 medewerkers van E.ON Energie verantwoordelijk voor de activiteiten op het gebied van elektriciteit en gas in Midden-Europa. 17 miljoen klanten krijgen van E.ON Energie stroom, gas en allerlei diensten rondom energie. Met een efficiënt centralepark op basis van een uitgebalanceerde energiemix - met name fossiele brandstoffen, kernenergie en waterkracht produceert E.ON Energie jaarlijks circa 270 miljard kilowattuur stroom. De gasafzet bedraagt ongeveer 130 miljard kilowattuur. Meer informatie vindt men op internet: www.eon-energie.com.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325,
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo