Gemeente Spijkenisse


'Een uitzonderlijke vergadering'

18 januari 2008

Cameradebat
In een volle raadszaal luisterde het publiek aandachtig naar het debat over het heimelijke cameratoezicht. Alle aanwezige politieke partijen namen ruim de tijd om hun standpunt duidelijk toe te lichten. Daarbij klonk wel regelmatig de wens door, om het debat na twee en een half jaar definitief af te ronden.

Op 14 december vorig jaar deed de Rotterdamse rechtbank uitspraak in de zaak over het heimelijk cameratoezicht in diverse wijkcentra. De gemeente heeft zich, volgens de rechter, schuldig gemaakt aan procedure fouten. Op donderdag 17 januari was de Gemeenteraad van Spijkenisse bijeen om te debatteren. Sylvia Broekmeulen en Alfred Blokhuizen, fractievoorzitters van PvdA en GroenLinks, hielden beiden een stevig betoog. Daarin gaven zij aan, dat het college van B&W en vooral wethouder Marjolijne Lewis ernstige fouten in de hele procedure heeft gemaakt. Beide partijen benadrukten dat de rechtbank deze fouten strafbaar stelt en een rechterlijk vonnis dient serieus genomen te worden.

Ook de coalitiepartijen lieten zich in deze discussie niet onbetuigd. Dirk van der Schaaf (CDA): "Het college was ervan overtuigd, dat zij de wet niet overtrad." Het is hem wel duidelijk geworden, dat de misstanden bij De Stuw nu zijn opgelost. De betrokken wethouder gaf onlangs tegenover de huidige medewerkers van De Stuw toe, dat er fouten zijn gemaakt. "Daarom zijn er nu voldoende redenen om weer gewoon door te gaan met besturen. Maar blijf wel serieus omgaan met de vragen van alle gemeenteraadsleden," was de conclusie van de fractievoorzitter van het CDA. Ook andere coalitiepartijen bleven volledig achter het hele college van B&W staan.

Moties
De oppositiepartijen GroenLinks en PvdA dienden tijdens het debat twee moties in. De eerste was een motie van wantrouwen. Daarin werd gesteld, dat wethouder Lewis niet meer het vertrouwen van de Raad genoot. Deze motie werd verworpen met 22 stemmen tegen en 10 voor.

Ook de tweede motie haalde het niet, daarin vroegen dezelfde twee partijen om de reeds betaalde bedragen aan het bedrijf dat de gemeente adviseerde de camera's te plaatsen terug te vorderen. Met dezelfde stemuitslag werd ook deze motie verworpen.

De politieke partijen en het college van B&W hadden zich goed voorbereid op een zakelijke discussie. Maar emoties spelen ook bij politici wel eens een rol. Zeker in de loop van het debat waren die emoties af en toe merkbaar. Raadslid Simon van Nood (CU/SGP) vatte aan het eind van het debat alles nog eens kort en bondig samen: "Het cameragebruik is fout geweest en de rechter heeft de gemeente daarvoor veroordeeld. Maar ik ben ervan overtuigd, dat het college van B&W te goeder trouw heeft gehandeld. Het college dacht binnen de wet te handelen, maar had zich beter moeten laten informeren." Burgemeester Salet besloot de avond met: "Het was een uitzonderlijke vergadering. Laten we hopen, dat we dit boek nu kunnen sluiten."