Gemeente Den Haag

Pakket maatregelen moet integriteit Parkeren herstellen

Wethouder Peter Smit (Verkeer) heeft een pakket maatregelen aangekondigd naar aanleiding van de uitkomst van het integriteitsonderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren bij het bedrijfsonderdeel Parkeren, afdeling Parkeercontrole van de dienst Stadsbeheer.

Het onderzoek wees uit dat er door ambtenaren bij dit onderdeel van de gemeente is gehandeld in gehandicaptenparkeerkaarten. Tevens is vast komen te staan dat er gehandeld is in andere goederen zoals electronica en luxe artikelen. Handel in wapens, drugs of paspoorten is niet bewezen.

Integriteit
Het college vindt de uitkomsten van het onderzoek (pdf 162 kB) en het gebrek aan integriteit onaanvaardbaar en wil daarom zo snel mogelijk orde op zaken stellen. Er is direct een aantal disciplinaire maatregelen getroffen.
Drie medewerkers zijn op staande voet ontslagen, drie anderen hebben een berisping gekregen en 21 ambtenaren hebbben een waarschuwing gekregen.

Overige maatregelen
Om misstanden in de toekomst te voorkomen gaat de gemeente verder de systematiek van de verstrekking van Invaliden Parkeerkaarten (IPK's) en het daaraan gerelateerde parkeerbeleid grondig tegen het licht houden. " Als blijkt dat dit niet solide is moet dit worden aangepast", aldus wethouder Smit.

Het derde pakket maatregelen is van organisatorische aard. De maatregelen zijn bedoeld om het besef van integriteit bij de afdeling Parkeren weer te herstellen.
De maatregelen bestaan uit:

*Het inhuren van een extern bureau dat de organisatie gaat begeleiden bij de cultuuromslag, het bevorderen van het integriteitsbewustzijn en de inbedding van Parkeren in de gemeentelijke organisatie,
*Het verkleinen van de span of control van de ploegchefs, alsmede het van buiten de organisatie aantrekken van tenminste vijf nieuwe ploegchefs van onbesproken gedrag,

*Het opleggen van coachingstrajecten aan leidinggevenden,
*Het aanpassen van de kantoorinrichting door transparantere wanden,
*Het invoeren van een ochtendappèl,

*Het invoeren van frequentere ploegenroulaties,
*Het voorleggen van integriteitcasuïstiek in sollicitatiegesprekken,
*Het houden van streng referentieonderzoek bij indiensttreding, en
*Intensievere controle van avond- en weekenddiensten.

Rapporteren
Het pakket aan maatregelen wordt met onmiddellijke ingang uitgevoerd. Wethouder Smit streeft ernaar de gemeenteraad voor de zomer te laten weten of het huidige parkeerbeleid ten aanzien van Invalide Parkeerkaarten en daaraan verwante zaken, aanpassing behoeft. De uitvoering van de organisatorische maatregelen zoals het werven van nieuwe medewerkers en het verbouwen van de kantoorruimtes vraagt wat meer tijd. Hierover hoopt hij de gemeente na de zomervakantie te rapporteren.