Politiebond ACP

14 januari 2008

Coulance actie verlengd tot 23 januari

Categorie: ACP - nieuws, Actueel, Politie in actie , Politiestudenten

De coulance actie wordt verlengd tot 23 januari. De aanzeggingen daarvoor zijn er vandaag uitgegaan.

Sinds 19 december roepen ACP en ANPV op tot het voeren van een coulancebeleid. Eerst werd voor kleine vergrijpen niet meer geschreven. Sinds een week worden alle overtredingen die geen direct gevaar voor de openbare orde of veiligheid opleveren, niet meer beboet. Overtreders ontvangen wel een waarschuwing.

In veel korpsen is de vertaalslag gemaakt dat het coulancebeleid alleen wordt toegepast bij staandehoudingen. Collega's van de verkeershandhavingsteams (VHT) zouden "dus" uitgezonderd zijn van het coulancebeleid. De redenering is: er wordt een waarschuwing gegeven, dus geldt het coulancebeleid alleen voor staandehoudingen. Niets is minder waar!!! Om misverstanden te voorkomen, is in de laatste aanzegging de volgende tekst opgenomen:

ACP en ANPV roepen alle politieambtenaren op die in het kader van hun werkzaamheden verbaliserend optreden in alle politieregio's om van woensdag 16 januari, 00.01 uur tot woensdag 23 januari, 00.00 uur, een coulancebeleid te voeren ten aanzien van overtredingen die geen bedreiging vormen voor de openbare orde of veiligheid. Politieambtenaren zullen, daar waar het een staandehouding betreft, de overtreding aan de overtreders toelichten, hen een waarschuwing geven en hen wijzen op de correcte gang van zaken. Het spreekt voor zich dat daar waar normaliter geen sprake is van een staandehouding maar toch een verbaal volgt (in geval van bijvoorbeeld verkeerscontrole door middel van radarsystemen), geen waarschuwing volgt.

Mochten er nog leidinggevenden zijn die hiermee problemen hebben, of die verplichten tot het uitvoeren van andere verbaliserende werkzaamheden (roodlicht-controles in plaats van gordelcontroles bijvoorbeeld), meld je dan bij het Regionaal Actiecentrum in hun regio. Zij zullen contact opnemen met de korpsleiding in jouw regio, of met het Landelijk Actiecentrum in Leusden.

Is de coulanceactie effectief? Jazeker! Lees op de site het artikel `100.000 bonnen minder in december'. Als je je bedenkt dat we pas vanaf 19 december bezig zijn met deze actie, kan je je voorstellen wat voor impact het in januari zal hebben. En de burger, die is maar wat blij met de waarschuwingen die we uitdelen. Het gros steunt ons ondertussen in onze strijd voor een goede CAO voor iedereen die bij de politie werkt!

---