Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans: Kritiek op Europafonds onterecht

18 jan 2008 | De kritiek die wordt geuit op het verlenen van een Europafonds subsidie aan de Alfred Mozer Stichting is onterecht en ongefundeerd, vindt staatssecretaris Timmermans.

Timmermans (Europese Zaken) reageert hiermee op een artikel uit de Telegraaf van vrijdag 18 januari, waarin wordt gesuggereerd dat het Europafonds door de staatssecretaris wordt gebruikt om partijgelieerde organisaties te subsidiëren. "Deze suggestie is onjuist en ongefundeerd", aldus Timmermans. "Het Europafonds is politiek volstrekt neutraal."

De simpele constatering dat de Alfred Mozer Stichting en de staatssecretaris van dezelfde politieke kleur zijn, en dat er daarom iets niet klopt is volgens Timmermans beneden alle peil. "Het doorvoeren van die redenering zou betekenen dat bewindspersonen organisaties van dezelfde politieke kleur preventief moeten uitsluiten van subsidiëring. Op die manier zou politieke affiliatie juist een selectiecriterium worden. Dat is onwenselijk en onnodig", aldus Timmermans.

Ook de suggestie dat het Europafonds gebruikt wordt om de boodschap van de regering uit te dragen is onjuist. Dit blijkt uit de verscheidenheid aan projecten die de afgelopen jaren zijn gesubsidieerd, waaronder een project uit 2006 van de Jonge Democraten. Het staat iedereen vrij om naar eigen inzicht een subsidieaanvraag in te dienen. Buitenlandse Zaken is volledig afhankelijk van dat aanbod. Van inhoudelijke sturing is daarbij geen sprake.

Het Europafonds is in 2001 opgericht met als doel organisaties buiten de rijksoverheid in staat te stellen om op hun eigen manier voorlichtings- en communicatieactiviteiten te ontplooien over het thema Europese samenwerking. Het gaat daarbij uitdrukkelijk om activiteiten van derden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt de projecten financieel, maar is inhoudelijk op geen enkele wijze betrokken.

Bij de beoordeling van subsidieaanvragen speelt politieke kleur geen rol. De selectie- en beoordelingcriteria hebben alleen betrekking op de doelstellingen van het Europafonds en op de financiële onderbouwing van het voorgestelde project zelf. Alle toegekende subsidies worden op de website van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Ook de subsidie aan de Alfred Mozer Stichting is op deze wijze gecommuniceerd en staat sinds de toekenning in april 2007 vermeld op de website. De subsidie aan de Alfred Mozer Stichting is toegekend in de eerste ronde van het Europafonds 2007 (maart-april), voor een debattournee langs alle twaalf provincies van Nederland. De toegekende subsidie bedraagt EUR 94.031,-.

Meer informatie


* Subsidies uit het Europafonds


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl