Vrije Universiteit Amsterdam

Bacterie Clostridium difficile geconstateerd op zorgeenheid VUmc

18 januari 2008

Op de afdeling inwendige geneeskunde is bij vier patiënten de virulente stam 027 van de bacterie Clostridium difficile geconstateerd. Daarnaast wordt bij een aantal patiënten onderzocht of ze de bacterie ook hebben. Omdat deze bacterie een besmettelijke vorm van diarree kan veroorzaken, zijn speciale maatregelen noodzakelijk. Daarom neemt deze zorgeenheid tijdelijk geen patiënten van buiten op.

Darmbacteriën, zoals Clostridium difficile, helpen ons bij de spijsvertering en bieden gewoonlijk weerstand tegen ziekmakende bacteriën. Normaal gesproken is Clostridium difficile niet schadelijk. Echter onder speciale omstandigheden kan deze bacterie milde tot zeer ernstige diarree veroorzaken, bijvoorbeeld tijdens of na gebruik van bepaalde antibiotica. Dit is goed te behandelen en vormt alleen voor mensen met een sterk verminderde weerstand een risico.

Binnen VUmc wordt er alles aan gedaan om de bacterie te bestrijden. De patiënten worden afzonderlijk verpleegd en de afdeling wordt volgens infectiepreventierichtlijnen schoongemaakt.
Voor medewerkers en bezoekers vormt de bacterie geen gevaar. bron: Origineel