D66

Zorg voor een veilige OV-Chipkaart

18 januari 2008

D66 Kamerlid Boris van der Ham heeft staatssecretaris Huizinga (Christenunie) van Verkeer om opheldering gevraagd over de OV-chipkaart. Vorige week bleek dat de kaart niet veilig is. Duitse hackers en Nijmeegse studenten wisten de beveiliging van de kaart te omzeilen en delen daarvan zelfs te kraken.

Van der Ham maakt zich voornamelijk zorgen over de gebrekkige privacybescherming die hierdoor aan het licht komt. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) stelt dat de chipkaart, zoals die nu bij een proef in het Amsterdamse openbaar vervoer wordt gebruikt, meer gegevens vastlegt dan wettelijk is toegestaan. "Daarbij worden deze gegevens veel langer opgeslagen dan de logica van de wet toelaat, namelijk zeven jaar," aldus CPB-voorzitter Jacob Kohnstamm. Hij dreigt met hoge boetes als de wet niet wordt nageleefd.

De reiziger heeft geen inzicht in de gegevens en de beveiliging van de gegevens is onvoldoende. Hierdoor is het mogelijk om het reisgedrag van individuele reizigers na te trekken. "Gegevens kunnen bovendien ongevraagd voor marketingdoeleinden worden gebruikt," aldus Van der Ham.

Ook bestaat het risico dat door de gebrekkige veiligheid van de OV-Chipkaart het betaalsysteem gevaar loopt. Met de kaart kunnen de gemaakte vervoerskosten door het hele land automatisch worden afgeschreven van de rekening van de kaartgebruiker. Nu blijkt dat de beveiliging van de kaart zo kwetsbaar is, bestaat het risico dat oplichters op andermans kosten kunnen reizen. Van der Ham: "De veiligheid van het betaalsysteem moet door een gedegen technische beveiliging kunnen worden verzekerd tegen fraude."
---