D66

Kabinet moet fiasco schoolboeken niet in schoenen EU schuiven

18 januari 2008

"Het kabinet gebruikt de EU als zondebok voor zijn eigen falen." Aldus D66-leider Alexander Pechtold. Staatssecretaris van Bijsterveldt (CDA) van Onderwijs zette ondanks herhaalde waarschuwingen van scholen en Kamerleden het plan van de "gratis" schoolboeken door. Het plan is nu uitgemond in een bureaucratisch monster. Volgens het kabinet komt dit door de Europese aanbestedingsregels. Pechtold: "Als ik zeg in een half uur van Amsterdam naar Rotterdam te rijden en het lukt me niet. Dan komt dat niet door de verkeersregels, maar omdat ik een verkeerde planning heb gemaakt. Dit is een goedkoop excuus van het kabinet."

Het kabinet besloot dit jaar om de inkomensdaling van ouders met kinderen te compenseren door hun "gratis" schoolboeken te geven. D66 stemde tegen dit voorstel, omdat de sociaal-liberalen het onverantwoord vinden om onderwijsgeld in inkomensondersteuning te steken, terwijl er grote problemen zijn in het onderwijs. D66 wil dat onderwijsgeld met voorrang gaat naar problemen als het lerarentekort en de uitval in het VMBO.

Scholen gaven al snel aan dat zij geen vertrouwen hadden in de plannen van het kabinet, vooral omdat er te weinig tijd was om schoolboeken centraal in te kopen. D66 heeft het kabinet hierop gewezen, maar Van Bijsterveldt hield vol dat het plan op tijd kon worden doorgevoerd. Nu het kabinet alsnog zijn belofte breekt, schuift het de schuld in de schoenen van de EU. Het zou niet aan de krappe planning liggen, maar aan de aanbestedingsregels.

Staatssecretaris Timmermans van Europese zaken heeft onlangs nog beloofd dat het kabinet Brussel niet meer zou gebruiken als zondebok. Pechtold: "Timmermans wil wel, maar met zulke collega's is het dweilen met de kraan open."

---