Gemeente Venlo


Stand van zaken herindeling

18-1-2008

De provincie Limburg heeft in november 2007 de zeven gemeenten in het zogeheten middengebied van Noord-Limburg het verzoek gedaan tot een voorstel te komen voor de versterking van de bestuurlijke samenwerking c.q. een nieuwe gemeentelijke indeling. Het gaat hierbij om Arcen en Velden, Beesel, Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Sevenum, Venlo, en Venray.

De betrokken gemeenten zijn sindsdien diverse malen uitgenodigd om bij elkaar te komen om met elkaar te overleggen. Zo heeft ook op donderdag 17 januari 2008 een dergelijk gesprek plaats gehad. Doel van deze bijeenkomst was om samen de tussenstand op te nemen: Wat zijn de wensen, behoeften, mogelijkheden en onmogelijkheden, waar liggen kansen, waar liggen gevoeligheden en hoe kunnen we het proces zorgvuldig en snel inrichten.
De gemeente Beesel neemt niet deel aan de gesprekken, omdat herindeling voor deze gemeente een niet bespreekbaar onderwerp is. De gemeente Sevenum doet wel aan de besprekingen mee, wat het onderwerp samenwerking betreft. Daar waar de besprekingen over herindeling gaan, is deze gemeente slechts als toehoorder aanwezig geweest.

De overleggen verlopen in een goede en constructieve sfeer, met de blik op de toekomst gericht. Ieder heeft daarbij respect voor de processen die met betrekking tot het onderwerp herindeling in diverse gemeenten in gang zijn gezet en nog lopen. Ook is ieder ervan overtuigd dat de uitkomst van het overlegproces niet lang op zich moet laten wachten. De regio staat immers voor grote uitdagingen, zoals de ontwikkeling van de Floriade, Greenport, de R&B-campus en toerisme en recreatie'. Deze mogen niet worden gehinderd door langdurige, naar binnen gerichte discussies. Het streven is er daarbij op gericht om, mocht het tot een herindeling komen, deze te laten ingaan per 1 januari 2010. De processen in de betrokken gemeenten zijn dusdanig ingericht dat rekening kan worden gehouden met de wens van de provincie om per 1 april 2008 de discussie te hebben afgerond.

Op 18 februari aanstaande vindt er op initiatief van de provincie - een bijeenkomst plaats met alle veertien Noordlimburgse gemeenten die momenteel betrokken zijn bij het herindelingsdossier. Dat gebeurt in aanwezigheid van verantwoordelijk staatssecretaris Ank Bijleveld. Zij wil zich ter plaatse laten informeren over de inrichting en voortgang van het proces.

EINDE PERSBERICHT