Gemeente Hellevoetsluis


Nieuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit aan de slag`

Tijdens de installatievergadering van dinsdag 15 januari 2008 gaven burgemeester Corstiaan Kleijwegt (portefeuillehouder monumenten en archeologie) en wethouder Henk Joosten (portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening) het officiële startsein voor de nieuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

De nieuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is een samenvoeging van de vroegere Welstandscommissie en de Monumentencommissie. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is bovendien uitgebreid met een archeoloog. Qua samenstelling en structuur past de nieuwe commissie dus in de veranderde wettelijke voorschriften die gelden voor welstand in de Bouwverordening, de Welstandsnota Gemeente Hellevoetsluis 2004 en de Woningwet 2003. Voor monumentenzaken zoals geregeld in de Monumentenwet en de gemeentelijke Monumentenverordening Hellevoetsluis
2007 en ook voor archeologische zaken zoals geregeld in de nieuwe Wet op de archeologische monumentenzorg is de commissie eveneens op sterkte. Een Verordening op de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit, alsmede een Reglement van orde voor zo'n commissie zijn vastgesteld.

De heer Maarten Raaijmakers wordt als welstandsgemandateerde van de Stichting Dorp Stad & Land de nieuwe voorzitter van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Hij is architect en tevens deskundige op het gebied van de monumentenzorg. De heer Dolf Broekhuizen wordt als architectuurhistoricus het commissielid voor monumentenzaken. Bij gelegenheid schuift de gemeentelijk archeoloog, de heer Marco van Trierum aan. Hij is gedelegeerd vanuit het Bureau Oudheidkundig Bodemonderzoek Rotterdam (BOOR). De commissie heeft momenteel nog een vacature voor een architect met kennis van monumentenzaken die zal worden aangevuld vanuit de gelederen van de Stichting Dorp Stad & Land.
Stedenbouwkundige, de heer Jan Schutte, in dienst van de gemeente Hellevoetsluis, is de ambtelijk secretaris van de nieuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

Ruimtelijke kwaliteit is meer dan welstand alleen. Met de vaststelling van de Nota Monumentaal Erfgoed 2007 en de Nota Archeologisch Erfgoed
2007 hebben Burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis de beleidskaders vastgesteld voor de toekomstige samenhang van oud en nieuw in de stad.
Ruimtelijke kwaliteit is het nieuwe begrip in de ordening van de openbare ruimte. Alle bouwkundige en inrichtingselementen hangen onderling nauw samen. Die samenhang is gebaat met een kwalitatieve uitstraling en een integrale benadering.
Dat wordt de rol van en de uitdaging voor de nieuwe Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

NB:
De namen bij de foto's, van links naar rechts:
Corstiaan Kleijwegt: burgemeester / portefeuillehouder monumenten en archeologie;
Maarten Raaijmakers: voorzitter Commissie Ruimtelijke Kwaliteit / Stichting Dorp Stad & Land (welstandscommissie): architect en deskundige op het gebied van monumenten;
Henk Joosten: wethouder / portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening; Marco van Trierum: commissielid voor archeologie / directeur van Bureau voor Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR); Dolf Broekhuizen: commissielid voor monumentenzaken / architectuurhistoricus;
Jan Schutte: secretaris Commissie Ruimtelijke Kwaliteit / stedebouwkundige gemeente Hellevoetsluis
Flip van Wijk: hoofd Team Vergunningen / afdeling BRM, gemeente Hellevoetsluis


01/18/2008