Ministerie van Algemene Zaken

Tekst tv-gesprek met de minister-president na de ministerraad

Radio / TV-interview | 18-01-2008

In het gesprek na de ministerraad sprak minister-president Balkenende over de Koranfilm van Wilders

KOCKELMANS:

Weet u wanneer de film van Wilders eraan komt?


BALKENENDE:

Nee.

KOCKELMANS:

Weet u wat er in die film gaat gebeuren?


BALKENENDE:

Er zijn indicaties. Wat er precies in gebeurt weet ik natuurlijk niet. Dat zullen we moeten afwachten.

KOCKELMANS:

Wat voor indicaties zijn dat?


BALKENENDE:

Bezwaren- maar dat heeft hij zelf gezegd- tegen de Islam en de Koran. Maar veel meer weten we niet.

KOCKELMANS:

Weet u meer dan wij?


BALKENENDE:

Als ik het zou weten dan zou ik het ook niet zeggen. Dat weet u ook. Maar ik weet ook helemaal niet wat het zal gaan worden. Sterker nog, ik weet niet wat voor type product het gaat worden. Er zijn bepaalde ideeën en indicaties in de media naar voren gekomen. We zullen dat moeten afwachten.

KOCKELMANS:

Hebt u met hem gebeld?


BALKENENDE:

Nee. Het is zo dat verschillende bewindslieden hebben contact met de heer Wilders gehad om te wijzen op de consequenties voor hemzelf en zijn eigen veiligheid.

KOCKELMANS:

Welke bewindslieden hebben dat gedaan?


BALKENENDE:

Enkelen, onder anderen de minister van Justitie en BZK. Die hebben met hem gesproken om aan te geven: kijk, vrijheid van meningsuiting is in Nederland een buitengewoon goed en je hebt het recht om dingen te doen, maar weet wel dat er bepaalde gevolgen kunnen zijn. Dat was uiteraard niet om hem de vrijheid te ontnemen, maar om aan te geven wat de consequenties zouden kunnen zijn. Dat is ook de taak van die bewindspersonen.

KOCKELMANS:

Ik vind het een beetje merkwaardig dat als U als vertegenwoordiging van de Nederlandse Staat de man beveiligd, dat u niet weet wanneer die film komt en wat er precies in die film gebeurt.


BALKENENDE:

Dat is omdat het raakt aan dingen waar u ook niets van hoort te weten.

KOCKELMANS:

U beveiligd hem toch? Dan kun je toch alleen maar goed als je op tijd weet wat er gaat gebeuren?


BALKENENDE:

U mag de vraag wel stellen, maar het kan natuurlijk nooit zo zijn dat een bewindspersoon - of het u de minister van Justitie is, of de minister van BZK, of ikzelf- überhaupt niks zouden mogen zeggen over veiligheid in relatie tot bijvoorbeeld wanneer een mogelijke film zou worden uitgezonden. Dat is vertrouwelijke informatie, als die überhaupt beschikbaar is, en mag niet zomaar worden gezegd.

KOCKELMANS:

Maar vandaar mijn eerste vraag: weet u het? Het antwoord was nee.


BALKENENDE:

Dat is ook zo, dat weet ik niet.

KOCKELMANS:

Maar dat is toch raar?


BALKENENDE:

Ja, ik kreeg die vraag bij de persconferentie ook. Dat weet ik niet. Die vraag moet u aan de heer Wilders zelf stellen.

KOCKELMANS:

Het is dus niet zo dat de overheid tegen Wilders heeft gezegd: luister beste vriend, je mag iedere film maken die je wilt, maar als wij je goed willen beveiligen moeten we wel weten waar die over gaat en wanneer die uitgezonden wordt?


BALKENENDE:

Beveiliging is een heel ander iets. Dat is een zaak - en daar ga ik zelf natuurlijk niet als MP over - van andere bewindslieden en ook van de Nationale Coördinator.

KOCKELMANS:

Maar als er iets mis gaat wordt u erop aangesproken.


BALKENENDE:

Dat is ook wel zo. Maar dat is de reden dat de betrokken bewindslieden een gesprek met Wilders hebben gehad, om te wijzen op consequenties. Laat onverlet zijn vrijheid. Dat andere is een kwestie van beveiliging en daar ga ik geen mededelingen over doen.

KOCKELMANS:

Niettemin is alles en iedereen nu op scherp gezet. Buitenlandse ambassades zijn geïnformeerd, buitenlandse ambassadeurs hier zijn geïnformeerd, allochtonenorganisaties zijn opgeroepen zich stil te houden en eerst contact te zoeken met de ministers. Ik geloof zeg dat er een verklaring klaarligt: we distantiëren ons, maar vrijheid van meningsuiting is ons een groot goed. Dat gebeurt dus allemaal zonder dat u weet wat ... met een blinddoek voor?


BALKENENDE:

Hoezo?

KOCKELMANS:

U weet niet wat er aan zit te komen.


BALKENENDE:

Wij houden rekening met alle mogelijke gevolgen van een film die de nodige gevoelens zal gaan oproepen. Laat ik een voorbeeld noemen van minister Verhagen. Die was afgelopen maandag in Madrid, heeft daar heel veel mensen gesproken uit landen waar ook veel moslims wonen. Daar zijn de zorgen erg groot. Dat zit hem in de bejegening. Hoe ga je met een geloof om, met een heilig boek? Dat zijn zaken die liggen daar buitengewoon gevoelig. Men vreest het kwetsende karakter.

KOCKELMANS:

Waar is men precies bang voor?


BALKENENDE:

Bang voor of je respectvol omgaat met een ander geloof.

KOCKELMANS:

Waar ligt dan de grens?


BALKENENDE:

Natuurlijk is het zo dat wij dan als kabinet ook zeggen tegen landen dat ze op alles moeten zijn voorbereid. Dan moet je rekening houden met dat er erge dingen kunnen gebeuren. Dat is ook de reden waarom wij ambassades goed op de hoogte houden van ontwikkelingen, waarbij we het hebben over draaiboeken. Maar het is natuurlijk wel naar dat je dit soort zaken op deze manier moet bespreken.

KOCKELMANS:

Bent u gebeld door bedrijven: hou dit alsjeblieft tegen want we hebben het Deense voorbeeld, waarbij het bedrijfsleven last had van een boycot.


BALKENENDE:

Goede vraag. Niet het signaal van 'hou dingen tegen'. Op geen enkele manier. Maar uit kringen van bedrijfsleven krijgen we wel kritische signalen.

KOCKELMANS:

Wat voor een signalen?


BALKENENDE:

Gewoon zorgen over wat er zou kunnen gebeuren.

KOCKELMANS:

Wat zegt u ze dan?


BALKENENDE:

Dat - ik ga daar niet te veel in detail op in- is nu precies de reden dat we ambassades zo op de hoogte houden van een en ander. Ook geen reden voor paniek, maar je moet wel rekening houden met gevolgen. Dan kun je niet zeggen: ik zou mijn tijd liever besteden aan een respectvolle omgang met elkaar en juist kijken naar goede oplossingen als de problemen in het land zijn.

KOCKELMANS:

Niettemin staat alles en iedereen op scherp. Is dat ooit eerder voorgekomen op deze schaal?


BALKENENDE:

Er zijn wel meer crisissituaties geweest, maar dit is wel een forse.

KOCKELMANS:

Is het ooit eerder voorgekomen?


BALKENENDE:

We hebben natuurlijk in het verleden ook moeilijke dingen meegemaakt. Maar dit is een zaak die vooral internationaal veel aandacht trekt. Dat maakt het wel extra gecompliceerd.

KOCKELMANS:

Wie heeft eigenlijk bedacht dat al die scenario's meteen moesten worden geschreven?


BALKENENDE:

In de eerste plaats is er een standaardprocedure. Er zijn altijd draaiboeken voor als er zich calamiteiten voordoen in het buitenland, maar ook in Nederland. Er kunnen zich rampen voordoen, aanslagen. Dan is ook het wezen van goede voorbereiding dat je dan ook gereed bent.

KOCKELMANS:

Er moet iemand bedenken dat het deze keer meer moet zijn dan normaal gesproken. Dat u bijvoorbeeld op het Catshuis moet gaan zitten met z'n allen om alles gelijk te leggen.


BALKENENDE:

Dat is natuurlijk ook op basis van de signalen die vorig jaar zijn ontstaan.

KOCKELMANS:

Hebt u zelf het initiatief genomen? Of Tjibbe Joustra?


BALKENENDE:

Iedereen denkt daar over na, ikzelf ook. Ik vraag natuurlijk ook aan de betrokken bewindslieden wat de signalen zijn. Er zijn overlegsituaties in het kabinet waarbij je bij zaken stil staat. Dat is nu ook gebeurd. Ik denk dat het heel goed is geweest dat we als kabinet heel tijdig actie ondernomen hebben. Je weet nooit wat er kan gebeuren.

KOCKELMANS:

Het risico bestaat ook dat we een heleboel poeha maken en de film straks hartstikke genuanceerd blijkt te zijn.


BALKENENDE:

Nou, dan valt het mee. Je kunt niet op voorhand uitgaan...

KOCKELMANS:

Maar heeft u dan niet vantevoren een hype gecreëerd rond Wilders?


BALKENENDE:

Nee, want die heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Het is een taak van het kabinet om stil te staan bij de vraag wat zich kan voordoen. Dat mag ook van ons worden verwacht. Het is ook heel goed dat men alert is, dat ambassades signalen doorgeven, dat we in Nederland kijken hoe je ermee omgaat.

KOCKELMANS:

Iedereen is zich aan het voorbereiden, u in het bijzonder, terwijl de film er nog geen eens is. Er zijn geruchten dat hij vrijdag gaat komen, misschien komt hij wel helemaal nooit.


BALKENENDE:

Dat zou misschien een aantal problemen kunnen voorkomen. Dat is alleen een zaak van de heer Wilders zelf. Ik vind het alleen wel op de weg van het kabinet liggen om onder ogen te zien wat zich zou kunnen voordoen.

KOCKELMANS:

Want anders staan we straks in de rij om te vragen waarom u niks gedaan heeft?


BALKENENDE:

Ik weet nog destijds de hele moeilijke periode na de moord op Theo van Gogh. Daar moet ik nog steeds aan terugdenken. Op de eerste plaats de moord op Theo zelf, maar daarnaast ook wat we in Nederland hebben gezien aan spanning voor het maatschappelijk klimaat. Ook toen was het een kwestie van hoe houden we de groepen bij elkaar en kun je voorkomen dat de situatie escaleert? Dat zijn zaken die je onder ogen moet zien.

KOCKELMANS:

U zegt telkens: de vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar moet worden verbonden met verantwoordelijkheid. Waar houdt de vrijheid op en begint de verantwoordelijkheid?


BALKENENDE:

De vrijheid van meningsuiting is niet een ongeclausuleerd recht. Want ook in de Grondwet staat: de vrijheid van meningsuiting verhoudt ieders verantwoordelijkheid voor de wet. Ik geloof dat laatst iemand zei: er is een recht om te beledigen. Dat is er niet, want dat is ook juridisch relevant. Dat si de juridische discussie. Daarnaast is er ook nog een andere. Als je zo veel vrijheden hebt, ga er dan op een goede manier mee om.

KOCKELMANS:

Wat is dan op een goede manier daarmee om gaan?


BALKENENDE:

We hebben in Nederland een traditie van vrijheid van meningstuiting, geloof en levensovertuiging. Ik heb ook aangegeven:Nederland kent ook een andere traditie, een traditie van verdraagzaamheid, respect, tolerantie en verantwoordelijkheid. Wat mij betreft is het zo dat die vrijheid die je hebt - en die is in eeuwenlange strijd bevochten en dat is een groot goed- dan is altijd de vraag hoe je daarmee omgaat. Dan kom je bij de norm van verantwoordelijkheid. Dat betekent niet nodeloos kwetsen. Probeer je eens in de ander te verplaatsen.

KOCKELMANS:

Maar wanneer houdt vrijheid op en begint die verantwoordelijkheid? Geeft u eens een voorbeeld?


BALKENENDE:

Wanneer je mensen op hun ziel trapt omdat ze bijvoorbeeld homoseksueel zijn of een bepaalde huidskleur hebben.

KOCKELMANS:

Dat heeft Wilders in de ogen van moslims wel vaker gedaan.


BALKENENDE:

Daar komen we ook tegen in het geweer.

KOCKELMANS:

Als het zoveel ellende oproept internationaal en inde samenleving, en u vindt dat het een smakeloze film is en de grenzen van verantwoordelijkheid zijn overtreden en de grenzen van vrijheid ook, wat gebeurt er dan?


BALKENENDE:

U loopt nu al vooruit.

KOCKELMANS:

U maakt ook scenario's.


BALKENENDE:

Ik ga niet in op als-vragen. Wanneer er aanleiding is om te reageren zullen we dat ook doen.

KOCKELMANS:

Houdt u er rekening mee?


BALKENENDE:

Je moet met alles rekening houden.

KOCKELMANS:

Waar ligt dan de grens?


BALKENENDE:

Als je zegt: hou rekening met anderen. Dan zeg ik: wat voor land willen we nu eigenlijk? Willen we een land waarin we alleen maar zaken laten escaleren, de ene groep tegenover de ander komt, waarin we de weg zoeken van geweld? Dat is een zaak die je niet moet willen.

KOCKELMANS:

Waarmee u dus toch een signaal afgeeft in de richting van Wilders?


BALKENENDE:

Ik geef het signaal in de richting va iedereen af. Degene die opvattingen naar voren willen brengen, maar ook degenen die misschien weer gaan overreageren: we redden het in dit land alleen maar als je elkaar respectvol tegemoet treedt en proberen ons te verplaatsen in de ander en samen de problemen benoemen die ook reëel zijn. Ik loop niet weg voor het feit dat soms ook dingen gebeuren die niet goed zijn. dat mensen soms een geloof gebruiken voor extremistische of terroristische uitingen. Dan moet je optreden. Maar dat betekent niet dat je een situatie moet hebben waarin groepen tegenover elkaar komen te staan wanneer dat nodeloos zou zijn.

(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, TO)