Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Vrij 18 jan Groeifactor G-CSF efficiënter inzetten bij chemotherapie * 10:30 uur Mw. drs. J.N.H. Timmer-Bonte (Medische Wetenschappen)
Titel proefschrift: Effective chemotherapy support: a matter of timing and combining
Promotores: Mw. prof. dr. V.C.G. Tjan-Heijnen, prof. dr. P.H.M. de Mulder ¹
Copromotor: Dr. E.M.M. Adang

E-mail: j.timmer@onco.umcn.nl
Adequate 'supportive care' kan de bijwerkingen van chemotherapie verlichten. G-CSF is een groeifactor die neutropenie (tekort aan witte bloedcellen die afweer bieden tegen infecties) en daaruit voortkomende complicaties (koorts en infecties) kan voorkomen. G-CSF is echter duur en daarom is het van belang dit middel op een efficiënte manier in te zetten.
Uit onderzoek van Anja Timmer-Bonte blijkt dat de effectiviteit van G-CSF verbeterd kan worden door er juist op tijd mee te stoppen, maar ook door G-CSF te combineren. Ondersteuning met antibiotica én G-CSF tijdens standaard gedoseerde chemotherapie vermindert het aantal patiënten dat complicaties van neutropenie doormaakt met ongeveer de helft (vergeleken met antibiotica alleen). Desalniettemin blijkt G-CSF niet kostenbesparend in de Nederlandse situatie. De resultaten beschreven in dit proefschrift hebben er mede toe bijgedragen dat in 2006 de richtlijn van de American Society of Clinical Oncology voor het gebruik van groeifactoren is aangepast.
Anja Timmer-Bonte ('s-Hertogenbosch, 1967) studeerde geneeskunde in Maastricht. Het hier beschreven onderzoek is gecoördineerd vanuit de afdeling Medische Oncologie van het UMC St Radboud. Timmer-Bonte is werkzaam als internist-oncoloog in het UMC St Radboud en in het Universitair Longcentrum Dekkerswald.
* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Staf Concerncommunicatie van het UMC St Radboud, tel: (024) 361 35 28, e-mail: info@com.umcn.nl
Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda