Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Vrij 18 jan Onderzoek naar 'zelfuitstrijkje' baarmoederhalskanker * 13:30 uur Drs. D. van Hamont (Medische Wetenschappen)
Titel proefschrift: The role of HPV in diagnosis and management of cervical premalignancies

Promotor: Prof. dr. L.F.A.G. Massuger
Copromotor: Dr. W.J.G. Melchers

E-mail: d.vanhamont@obgyn.umcn.nl
Elke twee minuten sterft ergens ter wereld een vrouw aan baarmoederhalskanker. Mits vroegtijdig ontdekt, is deze vorm van kanker echter heel goed te voorkomen. In Nederland vindt de vroegtijdige opsporing van (nog) goedaardige afwijkingen plaats door middel van bevolkingsonderzoek. Hierbij worden vrouwen via uitstrijkjes onderzocht op aanwezigheid van afwijkingen.
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Dennis van Hamont onderzocht of deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker verbeterd kan worden. In zijn onderzoek liet hij vrouwen gebruik maken van speciale filtreerpapiertjes en kleine borsteltjes voor genitale 'zelfsampling'. Vrouwen kunnen zo bij zichzelf een uitstrijkje afnemen. De HPV-opbrengst met deze 'zelfuitstrijkjes' komt zeer goed overeen met de uitstrijkjes door de dokter. 'Zelfsampling' van HPV biedt mogelijk een uitkomst om meer vrouwen te laten deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
Dennis van Hamont (Goirle, 1975) studeerde bewegingswetenschappen in Maastricht en geneeskunde in Nijmegen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdelingen Verloskunde en Gynaecologie, en Medische Microbiologie. Momenteel is hij als AIOS (arts-assistent in opleiding tot specialist) gynaecologie werkzaam in het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven, vanuit het opleidingscluster Nijmegen.
* Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Staf Concerncommunicatie van het UMC St Radboud, tel: (024) 361 35 28, e-mail: info@com.umcn.nl

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda