Senternovem


18-01-2008 | Oefenfabriek in Brielle groot succes

De Oefenfabriek van het Scheepvaart en Transport College (STC) in Brielle bewijst dat de Nederlandse scholier wel degelijk is te porren voor een technische opleiding.

Het STC en de ROCs Albeda en Zadkine in Rotterdam en Da Vinci in Dordrecht leveren weer meer gediplomeerden met een technische opleiding, terwijl ook het aantal aanmeldingen voor de technische opleidingen weer in de lift zit. Opleidingen die het goed doen, zijn vooral die voor de scheepvaart, transport en logistiek van het STC en de installatietechniek van het ROC Zadkine. Alleen de belangstelling voor de opleidingen elektrotechniek en werktuigbouw blijft nog achter.

De grootste hit is de Oefenfabriek van het STC in Brielle. Zes, zeven jaar geleden was het jaarlijkse aantal aanmeldingen vijftig tot zestig. Vorig jaar meldden zich voor het eerst meer dan 260 scholieren voor deze opleiding. De school telt nu 653 leerlingen die worden opgeleid tot procesoperator voor met name de petrochemische industrie.

Dat blijkt allemaal uit de Techniekbarometer Rijnmond 2007 van de Stichting Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR). Dit samenwerkingsverband van bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en lokale overheden probeert de economische structuur van de regio Rijnmond te versterken.

De omslag was in 2005 toen het aantal mbo'ers met een technisch diploma weer met 1 procent toenam. In 2006 was sprake van een stijging met 6,5 procent. En hoewel directeur Rob van der Moolen van de KMR nog niet over definitieve cijfers beschikt, zal volgens hem blijken dat ook vorig jaar en dit jaar het aantal technisch gediplomeerden weer flink groeit. In de regio steeg het aantal afgestudeerde techneuten van 5800 (37 procent) in 2005 tot 6400 (39 procent) in 2006. Landelijk nam diezelfde periode het aandeel mbo techniek verder af, van 35 naar 33 procent.

Het succes van het technisch beroepsonderwijs is volgens Van der Moolen in belangrijke mate toe te schrijven aan de vele investeringen die onderwijs, bedrijfsleven en overheid gezamenlijk sinds 1996 hebben gepleegd in verbetering van kwaliteit en aantrekkelijkheid van het technisch onderwijs.
In totaal is er de afgelopen jaren voor ongeveer 60 miljoen euro extra geïnvesteerd.

Bron

Bron: AD, 16-1-2007.