Nationaal Restauratiefonds


PERSBERICHT
Hoevelaken, 18 januari 2008

100e Cultuurfonds-hypotheek verstrekt:
groeiende vraag naar financiële
ondersteuning bij restauratie gemeentelijke-
en provinciale monumenten.

De Cultuurfonds-hypotheek, opgericht vanuit een samenwerking tussen het Nationaal Restauratiefonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, voorziet in de financiële ondersteuning voor behoud van gemeentelijke- en provinciale monumenten en beeldbepalende panden in beschermde stads- en dorpsgezichten. Met de 100e Cultuurfonds-hypotheek, wordt de restauratie van een monumentale boerderij in de gemeente Woerden mogelijk gemaakt.

Er bevinden zich in Nederland anno 2008 ruim 40.000 gemeentelijke- en provinciale monumenten en beeldbepalende panden in beschermde stads- en dorpsgezichten. De eigenaren van deze panden krijgen anders dan bij Rijksmonumenten, geen fiscale aftrek voor het instandhouden van hun pand. In de meeste gevallen komen zij ook niet in aanmerking voor subsidie of financiële ondersteuning vanuit de overheid. Dit terwijl zij wel met vergelijkbare kosten voor instandhouding te maken hebben. Voor het Nationaal Restauratiefonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de negen deelnemende provincies: Groningen, Friesland, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland reden om hier verandering in aan te brengen.

Geen subsidie, maar laagrentende lening
De financiële bijdrage bestaat niet uit een subsidie, maar uit een laagrentende lening (4,5% onder het marktgemiddelde met een minimum van 1,5%). De rente en aflossing van de leningen vloeit terug naar het Cultuurfonds voor Monumenten zodat dit aangevuld wordt en er weer nieuwe leningen kunnen worden verstrekt.

100e Cultuurfonds-hypotheek
De 100e Cultuurfonds-hypotheek gaat naar een boerderij, een gemeentelijk monument gelegen in Harmelen, aan de rand van het Groene Hart van Nederland. Hierdoor kan de

2

bouwvallige boerderij weer in oude luister worden hersteld, met gebruik van zo veel mogelijk oude materialen. Ook hier bleek de Cultuurfonds-hypotheek, met een rentepercentage dat 4,5% onder het marktgemiddelde ligt, een welkome aanvulling op de gangbare financiering.

De Stichting Nationaal Restauratiefonds is een particuliere non-profit organisatie die samenwerkt met het rijk, met gemeenten en provincies en met financiële instellingen. Door het bieden van financieringsfaciliteiten en voorlichting ijvert het Restauratiefonds voor het behoud van monumenten in Nederland. Het fonds stelt zich ten doel om meer met één en dezelfde subsidie-euro te doen voor de monumentenzorg. Het Restauratiefonds opereert als financier voor eigenaren van behoudenswaardige panden en verzorgt maatwerkoplossingen voor de financiering van restauraties en onderhoud.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland ­ op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigen wij aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend projecten en personen ondersteunen. Dat maakt ons, met een landelijk fonds en twaalf regionale afdelingen, een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland. Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft cultuur de kans.

Noot aan de Redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer P.J.A. Baars van het Nationaal Restauratiefonds, telefoon (033) 25 39 229 / 06 22 39 73 81, e-mail p.baars@restauratiefonds.nl.

Voor meer informatie over het Prins Bernhard Cultuurfonds kunt u contact opnemen met mevrouw A. Waltmans, pers & publiciteit, (020) 520 6158.