Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Mechelen: Drie Nederlanders naar Wereldbekerfinale vierspannen

30/12/2007

Ijsbrand Chardon (Den Hoorn), Mark Weusthof (Rossum, Ov.) en Koos de Ronde (Zwartewaal) hebben zich gekwalificeerd voor de finale van de Wereldbeker vierspannen in het Duitse Leipzig van 18 tot en met 20 januari 2008. Tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd in Mechelen, België, zag Weusthof in een zeer spannende strijd door een afgeworpen balletje zijn tweede Wereldbekerzege aan zich voorbijgaan, maar verdiende met zijn derde plaats wel een finaleticket. Chardon eindigde als tweede en was evenals De Ronde, die niet aan de start kwam in de Nekkerhal, al zeker van een finaleplaats.

De Nederlandse parcoursbouwer Johan Jacobs, die medeverantwoordelijk is voor de parcoursbouw van het WK vierspannen komend jaar in Beesd, tekende ook in Mechelen voor het parcoursontwerp. De in eerste instantie zeer rommelige wedstrijd in Mechelen mondde uit in een gladiatorenstrijd tussen Chardon, Weusthof en de Zweed Tomas Eriksson. Eriksson maakte met een safe en snel gereden rit zijn tegenvallende resultaten van de voorgaande twee Wereldbekerwedstrijden dubbel en dwars goed en besliste de strijd in zijn voordeel. De Zweed sleepte hiermee bovendien een startbewijs voor de finale in de wacht. Mark Weusthof voelde de druk van het bemachtigen van een finaleplaats op zijn schouders: "Ik had mijn voorpaarden iets te licht ingespannen waardoor het zeker in de eerste omloop niet liep zoals het had gemoeten." Weusthof reed weliswaar de snelste tijd, maar tikte er drie balletjes af en wist zich ternauwernood voor de winning round te plaatsen. Ook hierin zette de lange Twentenaar de snelste tijd neer, maar een afgeworpen balletje weerhield hem van de overwinning. Weusthof was desalniettemin tevreden over zijn prestatie in Mechelen en kijkt uit naar de finale: "Ik ben in elk geval niet helemaal weggereden in het klassement en weet wat ik moet veranderen voor de finale."
Ijsbrand Chardon had in de eerste omloop de pech dat hij een balletje afreed van een hindernis die hij nog niet had genomen. De tijd werd stopgezet om de hindernis opnieuw op te bouwen, maar dit bracht de meervoudig Wereldbekerwinnaar niet uit zijn concentratie. "Mijn paarden liepen fantastisch en daar ging het me om. Ik had de wedstrijd graag gewonnen, maar de verschillen waren miniem."