Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Project Road Trips van Stichting MaroquiStars geselecteerd voor Groeiprogramma Oranje Fonds

Veldhoven, 14 januari. Op 18 januari gaat het Oranje Fonds Groeiprogramma van start. Dit programma, voor talentvolle projectleiders die een lokaal initiatief willen laten groeien, is ontwikkeld in samenwerking met adviesbureau McKinsey & Company. Het intensieve programma vergroot het ambitieniveau en de professionaliteit van 20 beste sociale initiatieven in Nederland. Project Road Trips van Stichting MaroquiStars uit Eindhoven is een van de 20 deelnemers aan dit groeiprogramma.

De 20 deelnemers aan het Oranje Fonds Groeiprogramma worden een jaar lang begeleid door een persoonlijke coach uit het bedrijfsleven. Daarnaast ontvangen zij voor drie jaar lang een financiële bijdrage van maximaal 50.000 euro per jaar. Ook Project Road Trips van Stichting MaroquiStars is een van de geselecteerde kandidaten voor dit programma.

De Road Trip sportdagen zijn ontwikkeld door Stichting MaroquiStars. De sportdagen gaan niet zozeer om winnen, maar om het aanleren van sociale competenties. Hierbij worden bekende sporters, die fungeren als rolmodel, ingeschakeld om te laten zien dat niet alleen talent nodig is om iets te bereiken, maar ook doorzettingsvermogen, discipline en inzet. Door middel van sportactiviteiten kunnen leerlingen ontdekken waartoe zij in staat zijn; hun persoonlijke eigenschappen en vermogens leren ontplooien en gebruiken. Hierdoor worden jongeren weerbaar en leren ze omgaan met tegenslagen.

Het doel van het groeiprogramma is om de ambities en vaardigheden van geslaagde projectleiders uit de maatschappelijke sector te combineren met kennis en ervaringen uit het bedrijfsleven. Tijdens het eerste jaar komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: ontwikkeling persoonlijk leiderschap, inrichten van een organisatie, opzet van een structureel financieringsmodel, omgaan met culturele verandering en verantwoording afleggen. Voor deze onderwerpen zijn docenten en experts aangetrokken van onder meer het Instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid van de Rijksuniversiteit Groningen en PriceWaterhouseCoopers.

Het Oranje Fonds investeert jaarlijks 25 miljoen euro in sociale projecten die de betrokkenheid in de samenleving bevorderen. Veel projecten boeken prachtige resultaten op lokaal niveau, maar slagen er niet in om deze successen op eigen kracht naar andere plaatsen uit te breiden. Met het Groeiprogramma wil het Oranje Fonds deze projecten versterken en zo een structurele, duurzame bijdrage leveren aan een grotere sociale cohesie in Nederland.

Stichting MaroquiStars is een (vrijwilligers)organisatie die eind 2003 is opgericht op initiatief van oud-profvoetballer Mohammed Allach. Het unieke aan deze stichting is dat zij uitgaan van de kracht van bekende personen van Marokkaanse en Nederlandse afkomst, zogenaamde "rolmodellen". Enerzijds als overdragers van normen en waarden en anderzijds als pioniers in het verbeteren van het imago en beeldvorming van Marokkanen in Nederland.

De stichting beschouwt daarbij het stimuleren van dialoog, begrip en samenwerking tussen personen met verschillende achtergronden en levensvisies als één van de uitgangspunten.