Alert optreden Ad Hoc toezichthouders voorkomt miljoenenschade


Toezichthouders van Ad Hoc Toezicht signaleren brand in zeer vroeg stadium en voorkomen ernstige schade en bouwvertraging

GRONINGEN, 20080206 -- Hanzehogeschool Groningen heeft tijdens de laatste afrondende fase van de bouw van het nieuwe Instituut voor Sportstudies Ad Hoc Toezicht ingeschakeld om (koper)diefstal tijdens de bouw te voorkomen en schades zoals brand of lekkages die bouwvertraging kunnen veroorzaken vroegtijdig te signaleren. Afgelopen januari ontdekten de toezichthouders tijdens een controleronde een brand in de nieuwbouw van het Instituut voor Sportstudies en wisten door hun snelle signalering en alerte optreden miljoenenschade en ernstige bouwvertraging te voorkomen.

Brand vrijdagavond 18 januari 2008
's Avonds tijdens een van de controlerondes roken twee toezichthouders een brandlucht. Zij gingen direct op onderzoek uit en betraden het sportcomplex waar ze brand constateerden in een elektriciteitsverdeelkast (zgn zwerfkast) van de aannemer. Zij alarmeerden direct 112, de alarmcentrale van Ad Hoc Toezicht en de projectleider van de Hanzehogeschool. De sprinklerinstallatie was inmiddels ook gaan werken en de toezichthouders verplaatsten verschillende dozen met kostbare bouwmaterialen en tapijtrollen uit de ruimte waar de brand zich bevond naar een droge ruimte.

Vijf minuten na de alarmmelding waren de brandweer en de politie ter plaatse. De brandweer kon de brand in de electriteitsverdeelkast met gepaste blusmiddelen blussen.

Bouwvertraging en grote schade voorkomen
"Wij bevinden ons in de laatste fase van de bouw en willen voorkomen dat er nu grote bouwvertraging optreedt of dure voorwerpen of koper gestolen worden uit of rondom het sportcomplex. Vandaar dat wij Ad Hoc Toezicht hebben ingeschakeld om controles uit te voeren rondom het sportcomplex om zo misstanden of schades in een vroeg stadium te registreren" aldus projectmanager Vastgoed Frans Epping van de Hanzehogeschool Groningen. "Het is maar goed dat wij Ad Hoc Toezicht hadden ingeschakeld, want de toezichthouders hebben door hun snelle optreden een ernstige bouwvertraging en miljoenenschade voorkomen. Doordat we er zo snel bij waren, is de schade zeer beperkt gebleven. We konden het water dat door de sprinklerinstallatie was verspreid snel verwijderen, waardoor we haast geen waterschade opliepen. De toezichthouders hadden ook snel kostbare bouwmaterialen uit de door brand bedreigde ruimte verwijderd, waardoor deze behouden bleven. Door het kordate optreden van de toezichthouders ligt de bouw nog steeds op schema en kan de ingebruikname van het sportcomplex nog steeds volgens planning doorgaan" zegt de tevreden projectmanager Frans Epping.

Toezicht
De toezichthouders van Ad Hoc Toezicht zorgen er 's avonds en in het weekeinde voor dat er op het bouwterrein en het sportcomplex controlerondes gelopen worden. Hiervoor maken zij gebruik van een scansysteem waarmee ze via een scanner en sensoren, die zich op het terrein bevinden, registreren dat zij de controleronde gelopen hebben en hoe laat dit gebeurd is.

---------------
Ad Hoc Beheer en Ad Hoc Toezicht
Sinds 1990 is Ad Hoc marktleider in het tijdelijk beheer van leegstaand onroerend goed. Met acht vestigingen door heel Nederland speelt Ad Hoc in op de onroerend goed markt om leegstandsrisico's te voorkomen. Dat kan door tijdelijke bewoning van Ad Hoc Beheer of door professionele toezichthouders van Ad Hoc Toezicht. In beide gevallen biedt Ad Hoc kostenefficiƫnte, pro-actieve oplossingen met het oog op direct resultaat. Ad Hoc, sterk aanwezig in leegstand. Meer informatie is te vinden op www.adhocbeheer.nl.

Hanzehogeschool Groningen
De Hanzehogeschool Groningen is de grootste hbo-instelling in het Noorden van het land met ruim 20.000 studenten en 2.000 medewerkers. Zij zijn gevestigd op de Zernike Campus aan de noordkant van de stad Groningen dat momenteel getransformeerd wordt tot een levendige campus waarop, verspreid in het groen, nieuwe gebouwen van hoogwaardige architectuur verrijzen.





Ad Hoc Toezicht