Debuut Henning Mankell in Nederlandse theaters


Premiere In Duisternis 18 januari 2008

ALMERE, 20071212 -- Suburbia speelt In Duisternis van Henning Mankell in de schouwburg van Almere op 17, 18 (première) en 19 januari 2008, daarna tournee t/m maart. Voor het eerst is het werk van Man-kell te zien in de Nederlandse theaters. De Zweedse schrijver en regisseur werd wereldberoemd met de crimi-reeks over Inspecteur Wallander. Minder bekend is dat hij de helft van de tijd in Afrika woont, waar hij een theatergezelschap leidt.

In Duisternis vertelt het verhaal van een vader en zijn dochter die zijn gevlucht, voor een bloedige dictatuur ergens in Afrika of in het Midden-Oosten. Moeder is onderweg verdwenen. Ze bevinden zich in een Europese stad, in een flat, in een desolate buitenwijk. Binnen wordt een druk bestaan gesugge-reerd. Maar schijn bedriegt, want niets is hier alledaags. Niemand gaat het goed. Van de wereld afge-sneden wachten ze tevergeefs op hun papieren om naar Canada of Australië te mogen gaan. Ze klam-pen zich vast aan de korte uitstapjes naar de vreemde buitenwereld. Terwijl de vader steeds verder in het verleden vlucht, begrijpt de dochter dat ze haar leven grondig moet veranderen. Hoe is het om op de vlucht te zijn, om te schrikken van ieder geluid achter je? Wat doet angst met de relatie tussen een vader en een dochter? Mankell, die geëngageerde stukken schrijft maar ook over het leven in het al-gemeen wil spreken - "anders zou het te eenvoudig zijn" - vertelt dit verhaal over twee mensen in de duisternis.

Regisseur Albert Lubbers brengt In Duisternis nu naar de Nederlandse theaters. De rol van de vader wordt gespeeld door Wouter van Lierde. Deze Vlaamse acteur was bij Suburbia eerder te zien in Fan-ny & Marius en Het eenzame westen. De dochter wordt gespeeld door Lonneke Dapiran. Lonneke speelde bij Suburbia eerder in de producties Fanny en Marius en In de familie.

Theatergroep Suburbia is eind 2003 opgericht met het doel professionele theatervoorstellingen te ma-ken in Almere en Flevoland. Per 1 januari 2006 krijgt Suburbia structurele subsidie van de stad Alme-re, de provincie Flevoland en het Rijk. Suburbia maakt toneel in de polder. Ontroerende, tragische, hilarische voorstellingen over de mens in al zijn kleinheid.

Tekst: Henning Mankell, vertaling: Karst Woudstra, bewerking en regie: Albert Lubbers. Vorm-geving: Marlies Schot, spel: Wouter van Lierde en Lonneke Dapiran.





Ingezonden persbericht