Ingezonden persbericht


DEN HAAG, WOENSDAG 9 JANUARI 2008

INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

Wereldpremière Trefossa, Nederlandse premières Turkse film Mutluluk en Syrische documentaire Black Stone

A.F.Th. van der Heijden over Roman Polanski

Filmpremières bij festival Winternachten

Mutluluk. Winternachten Den Haag 2008.

Ook voor film komt u naar Winternachten. Tijdens het festival - 17 t/m 20 januari 2008 in Den Haag - heeft u de kans als eerste de documentaire over de Surinaamse dichter Trefossa te zien. Paul van den Bos, bekend van onder andere Nynke, maakte de film met Ida Does.

'Met zijn gedichten weet hij alle registers te bespelen, van de simpelste ontroeringen tot modern-mystieke ervaringen, van een op tamtamritmen geïnspireerd danslied tot sonnetten.' Dit schreef Paul Rodenko in 1957 in NRC, laaiend enthousiast als hij was over de poëzie van de Surinaamse dichter Trefossa (1916-1975). Maar wie weet (nog) wie hij was? U kunt het zien op zaterdagavond 19 januari, vijftig jaar nadat Trefossa's dichtbundel Trotji uitkwam, 'de oerknal' van de Surinaamse literatuur. Voorafgaand aan de vertoning houdt Ida Does een inleiding.

Nederlandse première Mutluluk
Tijdens Winternachten, op vrijdagavond 18 januari, ziet u de Nederlandse première van de Turkse filmhit Mutluluk of Bliss zoals de film in het Engels heet. De film is gebaseerd op de roman Bevrijding van Ömer Zülfü Livaneli, die de film zelf zal inleiden. In Turkije is Livaneli spraakmakend. Gedurende de afgelopen 40 jaar was hij literair, politiek en muzikaal actief, onder andere met de Griekse musicus Mikis Theodorakis. Meer Livaneli ziet u op dezelfde avond in het literatuurprogramma 'Bevrijding: van Anatolië tot Avatar'.

Nederlandse première Black Stone
Ook een première voor Nederland is Black Stone, een Syrische documentaire van Nidal Al-Dabas over het leven van kinderen in een arme wijk in Damascus. De grote kracht van de film is dat het bikkelharde leven van de kinderen wordt getoond, maar tegelijkertijd zien we hoe ze van hun leven genieten en nog ruimte vinden om te dromen. Khaled Khalifa, scenarist van de film, leidt Black stone in op vrijdag 18 januari. Khalifa is auteur van In praise of hatred, een in Syrië verboden roman die in 1982 speelt tijdens de bloedige botsingen tussen islamisten en de regering.

A.F.Th. over Polanski
In zijn met de Ako-literatuurprijs bekroonde roman Het schervengericht speelt A.F.Th. van der Heijden een uniek en gecompliceerd spel met gegevens uit het leven van cineast Roman Polanski. Speciaal voor Winternachten stelt A.F.Th. van der Heijden een filmprogramma samen met fragmenten uit films van Roman Polanski: hoe bouwt de cineast spanning op en hoe manipuleert hij de kijker voordat hij toeslaat. A.F.Th. geeft aan de hand hiervan een verbale 'découpage' van de angst. Te zien op zaterdagavond 19 januari.

Winternachten - internationaal literatuurfestival Den Haag - donderdag 17 t/m zondag 20 januari 2008 in de Nieuwe Kerk, Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag.

Kaarten voor Winternachten zijn te verkrijgen bij de festivalkassa in Theater aan het Spui (070 346 52 72), het Haags Uitburo (0900 82 82 999) en online via www.winternachten.nl.

Houd www.winternachten.nl in de gaten voor het laatste nieuws. NOOT AAN DE REDACTIE,

Ingezonden persbericht