FNV KIEM

Aboutaleb doet te weinig aan AOW-hiaat
Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken doet te weinig aan de problemen van ouderen met een onvolledige AOW-uitkering. Dit schrijft de FNV in een brief aan de Tweede Kamer.

Er komen steeds meer ouderen met een zogenaamd AOW-gat. Wie tussen zijn 15e en 65e niet altijd in Nederland heeft gewoond, bouwt namelijk geen volledige AOW-uitkering op. Nog maar 7 procent van de ouderen behoort tot de armste groepen van de samenleving en dat is mooi. Maar de inkomenspositie van veel oudere allochtonen is ronduit slecht. Armoede onder ouderen wordt een allochtonenprobleem, zegt FNV-beleidsmedewerker Linda Rigters.

Allochtonen moeten nu binnen vijf jaar na vestiging in Nederland beslissen of ze meedoen aan een inkoopregeling. Aboutaleb wil die termijn verlengen naar tien jaar en hij wil de mogelijkheid geven de premie, die kan oplopen tot 4800 per jaar dat geen AOW is opgebouwd, gespreid te betalen.

Die maatregelen zetten weinig zoden aan de dijk voor mensen die al langer dan tien jaar in Nederland zijn. Ook mensen die nu al met pensioen zijn, of daar tegenaan zitten, hebben er niks aan, aldus Rigters. Die groep is aangewezen op aanvullende bijstand om niet onder het sociale minimum te zakken en de FNV wil dat de regels daarvoor worden verruimd. We willen een verruiming van de vermogenstoets en verlenging van de toegestane vakantieperiode van een maand naar een half jaar. De FNV wil ook dat de Sociale Verzekeringsbank de aanvullende bijstand gaat uitbetalen. Dat voelt voor ouderen toch anders dan dat ze naar de Sociale Dienst moeten.

De FNV vindt ook dat migranten meer informatie moeten krijgen over de AOW. Maar weinig mensen weten dat ze te maken kunnen krijgen met een AOW-gat, zegt Rigters. Weet je wat het verschil is tussen het naaktstrand en het AOW-hiaat? Het naaktstrand komt aan bod in de inburgeringscursus, de AOW helemaal niet. Lees meer