Dit is een origineel persbericht. Luxe en duurzaamheid. Dat zijn de wensen van consumenten voor het komende jaar. Maar terug op het niveau van eind jaren negentig zijn we zeker nog niet. Consumenten van nu blijven tegelijk veilig vasthouden aan wat oud, vertrouwd en Hollands is. Dat blijkt uit Brand Magnetism, een continu wereldwijd onderzoek naar de magnetische kracht van merken van marketingcommunicatiebureau DDB. Door de schommelingen in de aantrekkingskracht van merken te meten, kunnen onderzoekers consumentenvertrouwen en consumentenvoorkeuren blootleggen.

'In tijden van economische recessie zien we dat consumenten massaal teruggrijpen op wat oud, vertrouwd en dichtbij is,' legt Herberth Samsom, directeur van DDB uit. 'Als het goed gaat met de economie vertaalt het consumentenvertrouwen zich in een voorkeur voor merken die op de een of andere manier spannend zijn, zoals buitenlandse merken, merken met een maatschappelijke boodschap of juist extravagante of dure merken.' Opvallend is nu dat de consumentenvoorkeur voor luxe en duurzame merken enorm groeit, maar dat we de veiligheid van oud en vertrouwd nog niet durven opgeven. 'Consumenten hebben duidelijk een klap te verwerken gekregen rond de eeuwwisseling waar ze nog niet helemaal overheen zijn', aldus Samsom.

Nog geen afscheid van oud en vertrouwd Terwijl het Brand Magnetism onderzoek in 2004 uitwees dat consumenten vanwege economische recessie en maatschappelijke instabiliteit massaal teruggrepen naar merken van eigen bodem, blijkt nu dat deze merken hun aantrekkingskracht bepaald niet hebben verloren. Met acht plaatsingen domineren de Nederlandse merken de top tien van meest magnetische merken. De Nederlandse retailers Albert Heijn, Kruidvat, Blokker en Hema zijn de grootste stijgers, maar ook Douwe Egberts, Pickwick, Douwe Egberts Senseo en Postbank zijn in de top tien vertegenwoordigd. Andere Hollandse merken waarvan de aantrekkingskracht ten opzichte van 2004 aanzienlijk steeg, maar de top tien niet haalden zijn Duyvis, Chocomel en Hak.

Aantrekkingskracht luxe merken groeit Ondanks het aanhoudende succes van de Nederlandse merken is er een opmars te zien van luxe merken. Zo maken ondermeer Philips, Dell, Apple, HP, Diesel, Tommy Hilfiger en G-Star een enorme stijging door. De opmars van de luxe merken gaat hand in hand met de stijgende populariteit van creditcards, want ook de aantrekkingskracht van Mastercard, Visa en ING Card is ten opzichte van 2004 flink toegenomen. 'Brand Magnetism geeft inzicht in merkperceptie. De perceptie van merken gaat vooraf aan de koop. Het lijkt erop dat de verkoop van luxe merken in de nabije toekomst een flinke impuls krijgt en luxe merken zelfs gemeengoed worden voor de Nederlandse consument. Op dit moment zitten we echter nog op een omslagpunt waarbij de aantrekkingskracht van Nederlandse en van luxe merken elkaar in balans houden. De vraag of de ontwikkeling naar luxe merken doorzet of dat we bij de oude vertrouwde merken blijven, hangt af van de economische ontwikkeling en de veiligheidssituatie in de wereld. Want het is maar de vraag of het vertrouwen in de economie en de perceptie van veiligheid zich positief blijven ontwikkelen,' aldus Samsom. Verantwoord en duurzaam zijn succesvol Een andere trend en bewijs van meer consumentenvertrouwen is de groei van merken die zich profileren als maatschappelijk verantwoord of duurzaam. Zo geniet Dove met haar 'campagne voor echte schoonheid' de meeste waardering onder de huidverzorgingsmerken. Ook merken als Ben & Jerry's, natuurlijk en duurzaam geproduceerd ijs, en XS4ALL, vrijheid van meningsuiting en internettoegang voor iedereen, oefenen een aanzienlijk grotere aantrekkingskracht uit op consumenten dan in 2004 het geval was.

DDB is onderdeel van de Omnicom Groep en behoort daarmee tot de grootste reclamegroep in de wereld. Op continue basis doet DDB internationaal onderzoek naar de consumentenwaardering van merken. In totaal wordt het onderzoek in 26 landen uitgevoerd onder minimaal 800 respondenten. In Nederland lopen meer dan 500 merken mee in het onderzoek en zijn meer dan 1800 respondenten ondervraagd. Het onderzoek heet Brand Magnetism omdat het de magnetische kracht van merken blootlegt. Links: http://www.ddbamsterdam.nl