Protesten maken BredeSchool veiliger

vrijdag 18 januari 2008

Protesten tegen de komst van een Brede School hebben meestal te maken met angst voor overlast. Positief gevolg is dat felle reacties gemeenten dwingen creatieve oplossingen te verzinnen die de BredeSchool nog veiliger en beter maken.

Wethouder Uffink. Bron: gemeente Winterswijk.

De nieuwe BredeSchool aan de Vredenseweg in Winterswijk gaat bestaan uit drie basisscholen (met samen 750 leerlingen), een turnhal, een gebouw voor de Stichting Welzijn en de kinderopvang. Omwonenden vrezen verkeers- en parkeeroverlast in hun wijk en wijzen erop dat een benzinestation gevaarlijk dicht bij de school staat. Ze willen de bouw net zolang vertragen tot de kosten te hoog zijn geworden om het project door te laten gaan.

Volgens een gemeentewoordvoerster legt wethouder Ben Uffink de bewoners maandagavond uit welke maatregelen de gemeente heeft bedacht om tegemoet te komen aan hun bezwaren. Een onderzoek naar de verwachte verkeersstromen, door een onafhankelijk deskundige, toont aan dat de kinderen veilig naar school kunnen. Bovendien komen er 85 nieuwe parkeerplaatsen en een kus-en-zoefstrook, terwijl er bij de huidige scholen geen parkeerplekken zijn. De gemeente zegt dat het benzinestation in 2010, voordat de school klaar is, met de verkoop van lpg moet stoppen, waardoor ook dat gevaar is geweken. Aan wethouder Uffink de moeilijke taak de omwonenden, wier standpunten rotsvast zijn, te overtuigen.