Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 18 januari

Fryslân, 18-01-2008 o Politieberichten van donderdag 17 januari
07.00 uur t/m vrijdag 18 januari 07.00 uur

Sybrandahuis: vier rijbewijzen ingevorderd na forse
snelheidsovertredingen
De politie heeft woensdagochtend vier rijbewijzen ingevorderd van te snelle rijders. Die dag werd door de politie gecontroleerd op snelheid op de Birdaarderstraatweg. Ter plaatse is 60 km per uur toegestaan. De snelheden waren 130 km per uur (overschrijding van 70 km per uur), tweemaal 112 km per uur (overschrijding van 53 km per uur) en 114 km per uur (overschrijding van 54 km per uur). Van alle bestuurders is het rijbewijs ingevorderd. De automobilisten komen uit Haulerwijk, Burdaard, Gytsjerk en Oudeschoot. De weg wordt gebruikt door landbouwverkeer, schoolgaande kinderen en woon- werkverkeer. De controles vonden plaats in het kader van het project subjectieve onveiligheid. Er zal vaker op deze locatie worden gecontroleerd op snelheid.

Terwispel: aanrijding met letsel, getuigenoproep
De politie heeft donderdagochtend een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op de Rijksweg A7 ter hoogte van de afslag De Tijnje. Op de in-/uitvoegstrook stond een auto, bestuurd door een 50-jarige vrouw uit Sneek, om onbekende reden stil. Een 48-jarige man uit Zevenhuizen reed omstreeks 07.00 uur over de uitvoegstrook achter een rode Fiat, die bij het tankstation vandaan kwam. De rode auto reed de hoofdrijbaan op en op dat moment zag de man uit Zevenhuizen de Sneker auto stilstaan. Remmen lukte niet meer. Een aanrijding was het gevolg. Door de klap schoot de voorste auto weer de autosnelweg op. Daar naderde juist een auto, bestuurd door een 57-jarige man uit Drachten. Ook hij reed tegen de auto van de Sneker mevrouw. De vrouw is met ernstig letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Door het Bureau Ongevalanalyse is een sporenonderzoek ingesteld. Ook zijn door de politie enkele getuigen gehoord. Toch is een aantal zaken zijn nog niet duidelijk. Daarom wil de politie graag met de bestuurder van de rode Fiat of andere getuigen praten. Zij kunnen zich telefonisch melden op nummer 0900 8844. Het verkeer op de linkerrijbaan raakte gestremd. Het heeft tot bijna 09.00 uur geduurd voordat de weg weer vrijgegeven kon worden.

Drachtstercompagnie: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Folgerster Loane. Een voetganger, een 67-jarige man, liet zijn honden uit op het fietspad en werd aangereden door een bromfiets, bestuurd door een 18-jarige jongeman uit Opende. De voetganger raakte gewond aan hand en been en is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: auto klem tussen twee bomen
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding afgehandeld op de Postlaan. Een 21-jarige automobiliste uit De Wilgen was met de rechterwielen in de berm gekomen. Vervolgens reed de vrouw de auto de rijbaan weer op, waarna werd tegengestuurd. Hierna raakte de vrouw de macht over het stuur kwijt. Vervolgens heeft de auto een boom geraakt om vervolgens muurvast tussen twee bomen te komen zitten. Het voertuig is afgesleept door een berger, de vrouw raakte niet gewond.

Nijehaske: aanrijding met licht letsel
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Nije Fjildwei. Een 41-jarige automobiliste uit Joure kwam, rijden vanuit Heerenveen, met de wielen in de berm. Hierop werd een stuurcorrectie naar links gemaakt en vervolgens nog een correctie. Hierdoor draaide de auto rond en kwam achterste voren in de sloot terecht. De vrouw klaagde over pijn aan haar nek en rug en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Harlingen: hennepkwekerij opgerold
De politie heeft donderdag een hennepkwekerij opgerold op de zolder van een woning aan de F.D. Nieuwenhuisstraat. In de woning werden 143 planten aangetroffen. De planten zijn in beslag genomen en vernietigd. De bewoner, een 29-jarige man, is aangehouden en overgebracht naar het bureau. De politie kwam de kwekerij op het spoor na een tip.

Leeuwarden: straatroof
De politie onderzoekt een straatroof, die donderdagmiddag is gepleegd in de Amelandstraat. Een 68-jarige inwoonster van Leeuwarden loopt in deze straat als haar tas wordt afgepakt oor een fietser. Twee getuigen zien het gebeuren en een van de twee probeert de verdachte nog een duw te geven. Dit lukt niet en de verdachte gaat er vandoor richting de Voorstreek en Hoeksterend.

Heerenveen: aanhouding verdachte
De politie heeft donderdagmiddag twee autos gecontroleerd aan de Dreef. Twee voertuigen stonden met de portieren aan de bestuurderskant tegen elkaar. Er werd een weedlucht geroken. In de auto van een
30-jarige inwoner van Heerenveen werden twee zakjes weed en een wikkel speed aangetroffen. Onder een stoel werd nog een op een echt gelijkend vuurwapen aangetroffen. Hierop is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Ook het voertuig is in beslag genomen. De verdachte is in verzekering gesteld. Ook de andere man is, een
23-jarige inwoner van Gorredijk, is aangehouden. Hij was in het bezit van een gebruikershoeveelheid en is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: verdachte aangehouden voor winkeldiefstallen
De politie heeft donderdagavond een 42-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van twee
winkeldiefstallen. De verdachte had in een winkel aan het Burgemeester Kuperusplein een paar herenschoenen weggenomen. Uit een winkel aan de Passage werden 34 messen. Vorken en lepels ter waarde van ruim 80 euro gestolen. Namens beide winkels is aangifte gedaan.

Dokkum: boot in brand
De politie kreeg vrijdagochtend vroeg de melding dat een bootje in brand stond aan de Harddraversdijk. De stalen kruiser van circa 5 6 meter kan als verloren worden beschouwd. De eigenaar is nog onbekend, evenals de oorzaak van de brand.

Parrega: man met auto te water
De politie heeft donderdagavond hulp verleend toen een 27-jarige inwoner van Alkmaar met zijn auto te water geraakt was in een sloot aan de Sudergoawei. De bestuurder kwam vanuit de richting Workum en reed in de richting van Bolsward toen hij de macht over het stuur verloor door aquaplanning. Het voertuig vloog een aantal malen over de kop en kwam aan de overzijde van de weg op de kop in de sloot terecht. Het slachtoffer heeft zich vervolgens zelf bevrijd uit de auto.