Crisis op UNISCA heeft profetisch karakter


250 Internationale studenten moeten in een VN simulatie een wereldcrisis diplomatiek oplossen

AMSTERDAM, 20080117 -- De United Nations International Student Conference of Amsterdam (UNISCA), heeft een onwaarschijnlijke week beleefd. Studenten kregen in een simulatie van de Veiligheidsraad van de VN een crisissituatie te verwerken. Wonder boven wonder bleek deze crisissituatie, die twee maanden geleden was bedacht, in Pakistan bijna realiteit te zijn

In de crisis werden 75 Pakistaanse soldaten door de Taliban gevangen genomen. De Pakistaanse overheid wilde dat de internationale gemeenschap hen veel meer steun zou bieden. Anders zou Pakistan een `search and rescue' missie op Afghaanse bodem uitvoeren. De landen in de Veiligheidsraad zien dit niet zitten, maar meer steun is ook niet zomaar geregeld. Een interessant debat ontvouwt zich. Terwijl de studenten hierover met elkaar in debat gingen, gebeurde er in Pakistan van alles wat uiteindelijk de situatie deed escaleren. Er werden gevechten met de Taliban geleverd waarbij er mensen gegijzeld werden. Allemaal informatie die de crisis interessanter maakt en het nut van de conferentie groter doet worden. Dat de crisis in Pakistan op hetzelfde moment zou vallen als de crisis bij UNISCA is toeval.

De VN-veiligheidsraad zal zonder twijfel op korte termijn de situatie in Pakistan bespreken. UNISCA is er in ieder geval al mee bezig.
Hopelijk kunnen de studenten in Amsterdam een bijdrage leveren aan de oplossing van dit conflict.
UNISCA is een initiatief van studenten van de Universiteit van Amsterdam. De resoluties worden gebundeld en naar betrokken VN-ambtenaren gestuurd waaronder de permanente Nederlandse VN-vertegenwoordiging in New York en Genève.





UNISCA