Ingezonden persbericht


Persbericht 1
oktober 2007

Leine & Roebana
Theriak

16 januari t/m 11 maart 2008
Première: vrijdag 18 januari | Theater Bellevue | Amsterdam

Theriak: uitdagend, eigenzinnig en authentiek.

Waar een tv-uitzending toe kan leiden. Op 25 februari jl. was zowel Leine & Roebana als harpiste Lavinia Meijer te gast bij Vrije Geluiden, het muziekprogramma van de VPRO. Beiden raakten geintrigeerd door het optreden van de ander en toonden belangstelling om met elkaar te gaan werken. Na een inspirerende kennismakingssessie in de dansstudio krijgt de samenwerking tussen Leine & Roebana en de internationaal vermaarde harpiste vorm in de nieuwe productie van het gezelschap: Theriak.

Theriak, afgeleid van het Griekse woord therion (=wild dier): een oorspronkelijk als antidotum ontwikkeld geneesmiddel dat in de middeleeuwen als middel tegen alle kwalen en gebreken werd toegepast. Een zoektocht naar dat middel als metafoor voor het menselijk onvermogen.

Het afgelopen seizoen verrasten de choreografen in hun Dansopera Merg met een nieuwe theatraliteit: dansers die acteerden, zangers die dansten, de rijke en complexe danstaal van Leine & Roebana ingezet om een verhaal te vertellen. Merg, een voorstelling over de liefde, nam haar publiek emotioneel in een houdgreep door de meeslepende muziek, de adembenemende zang, de energieke dans en de evocatieve enscenering. `Behalve oorstrelend om naar te luisteren is Merg zeker oogverblindend mooi om te zien...Een ware sterrencast ....' (NRC Handelsblad, 2007). Zoals liefde na Merg nooit meer hetzelfde is, zo wordt in Theriak een nieuw licht geworpen op het menselijk onvermogen.

Theriak gaat op 18 januari 2008 in Theater Bellevue in Amsterdam in première. Daarna volgt een tournee tot half maart 2008. Actuele informatie over Theriak op: www.leineroebana.com.

Leine & Roebana
De wisselwerking tussen dans en muziek, in samenwerking met live musici en componisten, is essentieel in het werk van Leine & Roebana en heeft meerdere bijzondere voorstellingen opgeleverd zoals Byrd ('99), s/he ('01), Sporen('03, '06), Les Indes Galantes ('04) en meest recentelijk de Dansopera Merg ('07).
Het werk van Leine & Roebana is verschillende malen met prijzen bekroond en uitgevoerd op internationale bekende podia in Europa, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

Leine & Roebana ontvangt subsidie van het Ministerie van OCW.