Regering.nl



Voorbereiding op mogelijke film Wilders

Nieuwsbericht | 18-01-2008

Het kabinet bereidt zich voor op de mogelijke gevolgen die uitzending van de eventuele film van Tweede Kamerlid Wilders zou kunnen hebben, in binnen- en buitenland.

Dat zei minister-president Balkenende in zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Balkenende: 'Vandaag is in de ministerraad gesproken over de discussie die gaande is rondom de plannen van Tweede Kamerlid Wilders om tot een film te komen over zijn opvattingen over de islam en de Koran. De inhoud van die mogelijke film is niet bekend en het is dus ook niet mogelijk daar een afgerond oordeel over te geven.

Gebleken is wel dat er zowel in binnen- als in buitenland zorgen leven dat de inhoud van de film kwetsend zou kunnen zijn, en risicovolle reacties zou kunnen oproepen op het gebied van openbare orde, veiligheid en economie.

U bent er inmiddels mee bekend dat het kabinet zich voorbereidt op de mogelijke gevolgen die uitzending van de film zou kunnen hebben, in binnen- en buitenland. Op dit punt nemen wij onze
verantwoordelijkheid, zoals we die ook in andere omstandigheden bij andere aanleidingen zouden nemen.

De afgelopen weken en dagen zijn in binnen- en buitenland naar aanleiding hiervan heftige meningen geuit die over en weer als kwetsend en bedreigend kunnen worden ervaren. Het kabinet zal zich hier nimmer bij neerleggen.

We bestrijden extremisme en terrorisme. Wij pakken wantoestanden aan. Wij pleiten voor vrijheid én respect. Dit zijn uitgangspunten die wij altijd zullen verdedigen.

Nederland kent immers een traditie van vrijheid van meningsuiting, godsdienst en levensovertuiging. Nederland kent eveneens een traditie van respect, verdraagzaamheid en verantwoordelijkheid. Het nodeloos kwetsen van een bepaalde levensovertuiging of bevolkingsgroep hoort daar niet bij. Een vrij en onbelemmerd debat en respectvol omgaan met elkaar komen uit beide tradities voort. Het kabinet zal deze tradities hoog houden en doet een beroep op een ieder hetzelfde te doen.'