MINISTERRAAD: kabinetsstandpunt evaluatie wet medische keuringen

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht ministerraad

18 januari 2008

KABINETSSTANDPUNT EVALUATIE WET MEDISCHE KEURINGEN

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van het kabinetsstandpunt Wet op de medische keuringen (Wmk).

De Wmk is in 1998 in werking getreden. Met de Wmk wordt de rechtspositie van aspirant-verzekeringnemers en sollicitanten versterkt. Dit doet de wet door regels te stellen aan het gebruik en de uitvoering van medische keuringen bij sollicitaties of het aangaan van levens-, pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De wet stimuleert representatieve organisaties van verzekeraars, patiënten en artsen tot afspraken te komen rond de uitvoering van de wet. Als partijen niet tot overeenstemming komen, vraagt de wet de overheid deze verantwoordelijkheid zelf op zich te nemen.

Uit het evaluatieonderzoek dat onder leiding van ZonMw is uitgevoerd komt naar voren dat de Wmk in veel gevallen een redelijk goede rechtsbescherming biedt aan mensen die gekeurd moeten worden. Het aantal verrichtte aanstellingskeuringen is sinds de inwerkingtreding van de Wmk duidelijk afgenomen.

Verbeterpunten voor aanstellingskeuringen liggen vooral op het terrein van de verduidelijking van de regelgeving, het in overeenstemming brengen van de verschillende regels met de Wmk, vergroting van de bekendheid van de wet en van de Commissie klachtenbehandeling aanstellingkeuringen.

Als het gaat om het afsluiten van arbeidsongeschiktheids- of pensioenverzekeringen wordt ingezet op zelfregulering om belemmeringen in de praktijk bij het wisselen van een baan zoveel mogelijk op te lossen. Als dit niet tot resultaat leidt dan wordt nadere regelgeving gemaakt. Voor verdere verbetering op het terrein van de keuringen voor particuliere verzekeringen wordt ingezet op voorlichting en op voortgang van het zelfreguleringsoverleg tussen het Verbond van Verzekeraars, de patiënten/consumentenorganisaties en de KNMG.

RVD, 18.01.2008

Categorieën: Overig

Bron: Ministerie van Algemene Zaken, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerraad