Gemeente Winterswijk

College volgt gewijzigde Wet Sociale Werkvoorziening op

18 januari 2008

Winterswijk - Sinds 1 januari 2008 is het gemoderniseerde voorstel voor de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) van kracht. Daarin staat dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de wet dichter bij gemeenten moet liggen. Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad daarom voor de gemeenschappelijke regeling over Hameland te wijzigen. In de nieuw voorgestelde regeling behouden de raad en het college de beslissingsbevoegdheid over de uitvoering van de WSW door Hameland. Met deze wijziging volgt de gemeente de gewijzigde WSW op.

Hameland voert namens de gemeenten Aalten, Berkelland, Haaksbergen, Oost Gelre en Winterswijk de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) uit. Dat gebeurt op basis van een gemeenschappelijke regeling. De tekst van de regeling is in 2001 voor het laatst aangepast en voldoet niet meer aan de gewijzigde WSW.

Moderniseringsvoorstellen
De gewijzigde WSW schrijft voor dat gemeenten meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor de uitvoering van de WSW. Het college van burgemeester en wethouders stelt nu voor de beslissingsbevoegdheid op de uitvoering van de WSW bij de raden en colleges te houden. Daarmee behoudt de gemeente de vereiste vinger aan de pols. De beslissingsbevoegdheid wordt in de nieuw voorgestelde regeling dan ook niet overgedragen aan het bestuur van Hameland.

Regeling tot op heden
Tot op heden staat in de regeling dat de gemeentebesturen de volledige uitvoering van de wet overdragen aan Hameland. Ook de Rijkssubsidie gaat rechtstreeks naar Hameland. De gemeenten staan daarmee op grote afstand van het werkvoorzieningbedrijf.