Gemeente Vlaardingen


Gemeente werkt aan sluitende hulpverlening jeugd

18 januari 2008

Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 15 januari een plan van aanpak vastgesteld om te komen tot een sluitende aanpak van organisaties in de jeugdketen. De nieuwe aanpak moet leiden tot betere samenwerking tussen organisaties die met jongeren te maken hebben, zodat alle jongeren met problemen snel en goed geholpen kunnen worden.

Met het merendeel van de Vlaardingse jongeren gaat het goed. Sommige jongeren hebben echter problemen op het gebied van gezin, school of werk en zijn daardoor aangewezen op hulpverlening. Die hulpverlening verloopt niet altijd goed. Bijvoorbeeld doordat organisaties niet tijdig signaleren dat een jongere problemen heeft, dat de problemen van de jongere de kennis en kunde van de organisatie te boven gaat of doordat organisaties langs elkaar heen werken. Dit leidt vaak tot het verergeren van de problemen, met alle nadelige gevolgen van dien, zoals schooluitval, overmatig drank- en drugsgebruik, psychosociale klachten, schulden en crimineel gedrag.

Om dat te voorkomen heeft de gemeente Vlaardingen een regisseur Gemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak (GOSA-regisseur) ingezet.

De GOSA-aanpak

Een aantal gemeentes in de regio heeft al enige jaren ervaring met de GOSA-aanpak. Het gaat bij deze aanpak om het bieden van snelle en doeltreffende hulpverlening, die shopgedrag door en het rondpompen van jongeren in de hulpverlening voorkomt en tegelijkertijd hinderlijk en overlastgevend gedrag van jongeren voorkomt en bestrijdt. De aanpak richt zich op een vroegtijdige, gecoördineerde en effectieve aanpak van probleemjongeren en strekt zich uit over alle jeugdinstellingen op het gebied van preventie, hulpverlening en justitie. De GOSA-regisseur zorgt voor de afstemming tussen alle hulpverlenende organisaties zodat probleemjongeren in het meest geschikte hulpverleningstraject komen. De gemeente Vlaardingen heeft besloten zich bij deze bestaande GOSA-structuur aan te sluiten en heeft op 15 januari het plan van aanpak, Een sluitende keten: Samen, eerder, beter, vastgesteld.

Eerste stappen

De GOSA-regisseur werkt aan een structuur die overleg en informatie-uitwisseling tussen partners mogelijk maakt, de samenwerking tussen partners vergemakkelijkt en het mogelijk maakt dat de werkprocessen rond GOSA een vanzelfsprekende plek krijgen.

Daarnaast zal de GOSA-regisseur een risicosignaleringssysteem implementeren. In dit systeem kunnen aangesloten partijen een melding doorgeven, wanneer zij zich zorgen maken over een kind waarna er afstemming kan plaatsvinden met eventueel andere betrokken hulporganisaties over wie de hulpverlening aan de jongere op gaat pakken. De GOSA-regisseur ziet er op toe dat deze organisatie een hulpverleningsplan opstelt voor de jongere en bewaakt de voortgang.

V óó r aanvang van de GOSA-aanpak zullen de belangrijkste betrokken partijen een convenant ondertekenen. Het gaat om de Politie Rotterdam Rijnmond, Bureau Jeugdzorg, Gemeentelijke Gezondheidsdienst Rotterdam Rijnmond (GGD), het Bureau Welzijnswerk (HBW), Jeugdgezondheidszorg (Careyn) en het Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg (MD NW).

Centrum voor Jeugd en Gezin

Tegelijkertijd met de ontwikkeling van de GOSA-aanpak werkt de gemeente voor de langere termijn ook aan de realisatie van één of meerdere Centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG biedt onder één dak diensten aan die ouders en kinderen ondersteunen bij opvoeden en opgroeien. Dit zal de hulp- en dienstverlening sterk verbeteren.