Landelijke Studenten Vakbond


Grootste huisjesmelker van Nederland wint hoofdprijs

Utrecht, 18 januari 2008 -- Het Amsterdamse bedrijf Direct Housing is vandaag uitgeroepen tot absolute winnaar van de Huisjesmelker van het Jaar-verkiezing. De jury met mensen van de Landelijke Studenten Vakbond en ROOD, jong in de SP koos dit bedrijf uit meer dan 300 nominaties. In rechterstoga stonden ze vandaag voor de deur met een grote trofee.

Direct Housing maakt zich schuldig aan illegale onderverhuur, bovendien ontvangen huurders geen kwitanties bij de maandelijkse afrekening in contanten. Daarnaast stelt het bedrijf één huurder als hoofdhuurder aan en geeft de rest de status gezinslid. Huurders hebben in dit geval geen poot om op te staan. Panden worden in sommige gevallen aan dubbel zoveel studenten verhuurd als toegestaan. Ook een huur die twee keer zo hoog is als een kamer volgens de puntentelling van de huurcommissie maximaal zou mogen kosten, is dit malafide bedrijf niet vreemd.

Helaas trof de jury de eigenaar van Direct Housing niet op kantoor aan. Hij is daarom meteen opgebeld om hem van de oneervolle prijs op de hoogte te stellen. Inmiddels heeft de eigenaar een advocaat in de arm genomen. Gijsbert Houtbeckers, voorzitter van ROOD: Deze man gunt zijn huurders geen rechten, maar blijkbaar maakt hij voor zichzelf graag een uitzondering. De organisaties hebben de oorkonde en de trofee achtergelaten, zodat hij deze bij terugkomst aantreft.

De winnaar van de huisjesmelker-verkiezing is bekend, maar de actie is nog niet afgelopen. De organisaties willen de komende weken meer klachten over Direct Housing verzamelen om de misstanden aan te pakken. LSVb voorzitter Lisa Westerveld: Niet alleen in Amsterdam, maar ook in veel andere steden worden studenten schandalig behandeld door hun huisbazen. We zullen nog van ons laten horen.

Noot,