NCRV

Wonderlijke wegen

Wonderlijke wegen met Ernst Daniel Smid in Leiden

Zaterdag 19 januari 2008

19.00 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Wonderlijke wegen gaat Ernst Daniël Smid op zoek naar bijzondere en waargebeurde verhalen uit het verleden. In de aflevering van 19 januari neemt Ernst Daniël ons onder andere mee naar Leiden in 1883.

In 1880 treedt de jonge Henriëtte van de Poll in dienst als hofdame van Koningin Emma. Hiermee geeft ze gehoor aan de hartenwens van haar vader. Koning Willem III is geen gemakkelijke man en staat bekend als Koning âGorillaâ. Hij duldt bijvoorbeeld geen getrouwde hofdames. Henriëtte staat voor een dilemma als graaf Hyppolites de Villers haar het hof begint te maken. Kiest ze voor haar eigen geluk, wat betekent dat ze het hof moet verlaten en haar vader zal teleurstellen of kiest ze voor de eer van haar familie, wat betekent dat ze de graaf moet afwijzen?

In 1883 doet een dokter in Leiden aangifte bij de politie. Een vrouw en haar zoontje zijn onder verdachte omstandigheden overleden. De dood is geen onbekende in de arme volksbuurten van de stad, maar dit lijkt verdacht veel op moord. Meer mensen zijn de afgelopen jaren op merkwaardige wijze overleden. Als hun lichamen worden opgegraven, treft de patholoog anatoom bij iedereen hetzelfde aan: arsenicum. Alle verdenkingen wijzen in de richting van een vrouw die heel goed bekend staat in de buurt en nooit te beroerd is om iemand te helpen: Goeie Mie â¦