AutoRai

Zes Infiniti's aan de start van Arctic Challenge

(1/9/2008)
Op 19 januari gaat de loodzware Arctic Challenge Tour 2008 van start. Onder de deelnemers is het team van âStichting Hoop Voor Albaniëâ het meest opvallende reisgezelschap. Niet alleen maken de gebroeders Van de Kerkhof deel uit van dit team, maar ook vertrouwen de zes equipes op een nieuw automerk in ons land, Infiniti.

Tijdens de Arctic Challenge rijden de deelnemers een traject dat hen over een afstand van 7000 kilometer door heel Scandinavië voert, voornamelijk onder extreme weersomstandigheden. Deze Challenge is een autosportief evenement dat open staat voor sportieve automobilisten die affiniteit hebben met autorijden, sneeuw en kou. Fred Hoogewoning, Directeur van Pietersen US Cars dat de Infiniti naar Nederland haalt: âDe Infiniti is een nieuw top automerk op de Nederlandse markt. Kenmerken van Infiniti zijn: veel luxe, veel comfort, grote betrouwbaarheid maar ook een zeer krachtige motor en vierwielaandrijving. Deze eigenschappen zullen de teams uitstekend van pas komen tijdens hun barre winterse tocht.â

Met hun deelname steunen de teams een goed doel, waarbij ze een bijdrage leveren aan de bouw van een opvanghuis voor gehandicapten in Tirana, Albanië.

De auto
Voor het zware evenement zijn de zes Infinitiâs special geprepareerd. Vijf van de zes equipes zetten de FX 35 in, een luxueuze SUV. Onder de motorkap huist een krachtige 3,5 liter V6 motor, die 275 pk levert en is gekoppeld aan een automatische vijfversnellingsbak. De FX 35 heeft standaard vierwielaandrijving en traction control. De uitrusting is comfortabel, en met name de elektrisch verwarmde voorstoelen zullen de berijders goed van pas komen.

Naast de standaard Xenon-verlichting en mistlampen krijgt de FX 35 extra lampen gemonteerd en zijn de lichtmetalen wielen uiteraard voorzien van winterbanden. Voor het vinden van de exacte route en het uitvoeren van kaartleesopdrachten bevindt zich in iedere auto een laptop computer en speciale navigatieapparatuur.

Alle teams hebben eind december met de vierwielaangedreven Infiniti een rijtraining gevolgd op een beijzelde slipbaan om ervaring op te doen met vierwielaandrijving op gladde achtergrond. Ook zijn alle teamleden getraind in het kaartlezen door voormalig Nederlands rallykampioen André Jetten. Vlak voor de start zullen de teams nog een oefenrit rijden onder leiding van André Jetten. Om de deelnemers op de voet te kunnen volgen, ook door de thuisblijvers en andere belangstellenden, zijn de autoâs uitgerust met een Track & Trace Systeem. Het HVA team is bovendien uitgerust met een mobiele printer, die onderweg kan worden ingezet en tevens is voorzien van wireless verbinding en Bluetooth.

De rally: de Arctic Challenge
De Arctic Challenge Tour 2008 is een autosportief evenement voor de sportieve automobilist die van een uitdagende autotocht houdt over besneeuwde, gladde wegen in Noord Europa. Het is zeker geen sightseeing tour, want onderweg moeten routeopdrachten worden uitgevoerd en de juiste route worden berekend. Winnen of verliezen wordt vooral bepaald, naast de stuurkwaliteiten, door het vinden van de kortste route en het afleggen van een etappe in een tijd die zoveel mogelijk overeenkomt met de tijd die is bepaald door de organisatie. Fred Hoogewoning: âDe Infiniti FX is een unieke auto die vele kwaliteiten combineert. Hij is bij uitstek geschikt voor het maken van lange tochten onder wisselende omstandigheden. Daarbij is de styling onbetwist mooi en aantrekkelijk. Dankzij de krachtige motor met een hoog koppel en veel vermogen is de Infiniti geschikt voor alle soorten wegen.â

Ook uithoudingsvermogen zal een belangrijke rol spelen omdat dag en nacht wordt doorgereden over spiegelgladde wegen bij temperaturen ver onder nul naar de tussenstop voorbij de Noordpoolcirkel in Lapland.

De equipes

Hoogewoning-De Vries
Dat het team heeft gekozen voor de Infiniti is niet zo vreemd, want Fred Hoogewoning is directeur van het bekende Pietersen US Carcenter, dat toonaangevend is op het gebied van Amerikaanse autoâs, en dus ook Infiniti. âIk ben eigenlijk voor het blok gezet om mee te doen; ik heb het bovendien veel te druk. Maar nu ik het startnummer op de deuren heb begint het avontuur te leven en gaan we voor een hoge klassering,â aldus Hoogewoning. Zijn teamgenoot Jan de Vries is een bekwaam navigator, dus daar zal het niet aan liggen. Wellicht wel aan de verstandhouding in de cabine want Fred is voor Ajax en Jan voor Feyenoord.

Moojen-Klink.
Cor Moojen (41) is werkzaam bij de politie, net als zijn kompaan Danny Klink. De echtgenotes van beide heren hebben dezelfde achternaam, waardoor zij elkaar zwager mogen noemen. âOnze schoonvader is bestuurslid van de stichting Hoop voor Albanië en we zijn allebei al een aantal malen in dat land geweest. We weten hoe hoog de nood daar is. Door de Challenge kunnen we het goede doel combineren met een ont/inspannende autotocht,â aldus Cor Moojen.

Baltus-Sommer
Peter Baltus heeft jarenlang âin de bloembollenâ gezeten en wordt vergezeld door Hans Sommer. âWij zijn eigenlijk enthousiast gemaakt door Jan Paas van Vesting Finance. En onze doelstelling, naast de leuke trip, is: zo veel mogelijk geld inzamelen voor Hoop voor Albanië,â aldus Peter Baltus.

Heiwegen-Buitenhuis
Wim Heiwegen is eigenaar van een herenmodezaak en deelt het stuur in de Infiniti met Ertjo Buitenhuis die eigenaar is van de Buitenhuis-Groep. âWe kunnen allebei heel slecht tegen de kou, en tegen ons verlies. Ertjo is daarnaast gek op â in Duitsland â hard rijden met de auto, dus dat komt helemaal goed. Alleen die kou! We hebben allebei maar een bontmuts aangeschaft,â aldus Heiwegen.

Van der Laan-Laponder
Martin van der Laan, horecaondernemer in ruste, is daarentegen best opgewassen tegen de kou. âIk heb al aan een paar wintertrials meegedaan, dus ik heb een idee wat ons te wachten staat tijdens het rondje langs de Oostzee. En voor mij als mijn kompaan Hans geldt: we hebben wat meer tijd nu en kunnen daarom idealen als deelname aan zoân inspannende trip waar maken. Daarnaast spreekt het goede doel ons zeer aan,â aldus Van der Laan.

Rene en Willy van de Kerkhof
De bekende voormalige spelers van Oranje nemen tussen 19 en 26 januari deel aan de Arctic Challenge Tour. Ook in een Infiniti, maar dan de sedan versie. De olijke tweeling is het enige Vip-team onder de 32 deelnemende ploegen. Het is te hopen dat Willy van de Kerkhof in tegenstelling tot vorig jaar tijdens het WK ditmaal wèl de finish haalt. Destijds nam de oud-international plaats in een heuse tank richting Duitsland om daar het Oranje-legioen te versterken. Het gezelschap kwam niet verder dan de grensplaats Emmerich, waar de politie het oranje oorlogstuig staande hield. âJa, zoân Infiniti rijdt wel anders dan een Leopard, en knap wat sneller. Dat moet helemaal gaan lukken. Mijn broer René en ik hebben altijd veel lol, maar we pakken de Challenge wel serieus aan. Misschien kunnen we voor een verrassing zorgen!â

Afsluitend teammanager Fred Hoogewoning: âWe zijn goed voorbereid. De Infinitiâs zijn geknipt voor dit werk en door Andre Jetten zijn we goed voorbereid op het kaartlees werk, hoewel we dat niet onderschatten. Uiteraard hopen we als team met zes autoâs en evenzovele equipes om er een leuke week van te maken met als uiteindelijk doel zoveel mogelijk geld op te halen voor ons goede doel, Hoop voor Albanië. Onderweg zullen we elkaar zoveel mogelijk helpen, maar ieder team mikt op een zo hoog mogelijke klassering. Dit jaar zal Infiniti officieel worden geïntroduceerd en Pietersen is verheugd dit merk nu al aan te kunnen bieden.â