Ingezonden persbericht


Utrechts dierenasiel ontvangt
Erkenning van Dierenbescherming

Utrecht, 15 januari 2008

Het Stichts Asyl in Utrecht ontvangt als 25e dierenasiel in Nederland de officiële Erkenning van de Dierenbescherming. De Erkenning is een kenmerk dat door de Dierenbescherming wordt verleend aan asielen die qua werkwijze en beleid aan een aantal vastgestelde eisen voldoen. Op zaterdag 19 januari zal wethouder Robert Giesberts de Erkenning officieel in ontvangst nemen namens het asiel.

De eisen waaraan asielen moeten voldoen om de Erkenning te krijgen, hebben onder meer betrekking op de behandeling en verzorging van de dieren. Hiervoor gelden ook wettelijke voorschriften, vastgelegd in het Honden- en kattenbesluit van 1999. De Dierenbescherming stelt echter een aantal extra eisen om het dierenwelzijn te waarborgen. Zo moet het asiel zich committeren aan het euthanasiebeleid van de Dierenbescherming en mogen medewerkers of bestuursleden van een erkend asiel niet zelf fokken of handelen met dieren of jagen.

Ook hanteert de Dierenbescherming criteria met betrekking tot de opname en herplaatsing van dieren. De werkwijze van het dierenasiel, het beleid ten aanzien van de dieren en het personeelsbeleid dienen bovendien in een protocol te zijn vastgelegd. Aan de Erkenning is een cheque van E 10.000 en een gevelschildje verbonden. De Dierenbescherming controleert regelmatig of erkende asielen zich ook blijvend aan de afspraken houden.

Na de nieuwbouw van het Stichts Asyl in 2003 waren nog slechts enkele kleine aanpassingen aan de huisvesting en werkwijze noodzakelijk om voor de Erkenning in aanmerking te komen. Wel moest de volledige werkwijze in een protocol op schrift worden gesteld, hetgeen een tijdrovende aangelegenheid was.

"Wij zijn ontzettend blij met deze Erkenning", aldus het bestuur van het Stichts Asyl. "We willen op professionele, transparante en zorgvuldige wijze invulling geven aan de opvang van zwerfdieren. Deze Erkenning door de Dierenbescherming is dan ook een kroon op ons werk en een pluim op de hoed van al onze vrijwilligers."

De opvang van zwerfdieren is in Nederland een wettelijke verplichting van de gemeenten. Deze dienen zwerfdieren veertien dagen op te vangen, maar zijn hier zelf vaak niet op toegerust. Het Stichts Asyl verzorgt deze taak voor de gemeente Utrecht. De door de Dierenbescherming toegekende Erkenning is een nieuwe stimulans om ook in de toekomst deze taak op professionele wijze uit te voeren, met zorg en liefde voor de dieren.



Ingezonden persbericht