Gemeente Wunseradiel


Open Huis bij Inprotech in Makkum

Jacob de Vries
Sinds kort huist er in Makkum een bijzonder bedrijf dat wereldwijd technisch vernuftige installaties vervaardigd voor bedrijven in onder andere de voedings- en genotmiddelenindustrie. Omdat elke installatie anders is, is ook elke klus anders. Dat vraagt een groot flexibel technisch inzicht en liefde voor het vak. Zaterdag 19 januari houdt het van Bolsward naar Makkum verhuisde bedrijf Inprotech daarom een Open Huis van 10.00 tot 15.00 uur, voor alle liefhebbers van techniek én om aan Makkumers en andere geïnteresseerden de nieuwe grote werkplek te laten zien aan de Houtmolen 3A.
Inprotech is gegroeid van 800 naar 4.000 vierkante meter werkplaats en kantoor. In het pand in Makkum werkte voorheen bouwbedrijf Draisma (inmiddels opgegaan in DijkstraDraisma). Inprotech voert projecten uit in binnen- en buitenland, met opdrachtgevers van het nabijgelegen Workum (zuivelfabriek Frico Cheese) tot Singapore, Hongarije en Rusland (zie ook www.inprotech.nl).

Medewerkers van Inprotech - voornamelijk Friezen want het is een Fries bedrijf - zijn dagelijks op pad in binnen- en buitenland. Met bijzonder werk, waar bijzondere medewerkers bij nodig zijn. Mensen met gevoel en liefde voor techniek. Overigens leidt Inprotech ook zelf - in samenwerking met scholen - mensen op.

Het Friese bedrijf is innovatief en dat wordt gewaardeerd. "Zo hebben wij ook een eigen camerasysteem in huis waarmee wij ons eigen laswerk kunnen controleren", zegt directeur Cees Jaspers. "Daarmee voldoen wij aan de huidige eisen."

"De eisen voor de voedingsindustrie - waarin wij veel klanten hebben - worden steeds strenger en daarom worden kwaliteitscontroles steeds belangrijker. Het lijkt er zo langzamerhand steeds meer op dat controles in de voedingsindustrie net zo exact worden uitgevoerd als in de farmaceutische industrie. Daar spelen wij met ons camerasysteem op in. Je kunt beter voordat een klus af is weten dat het echt goed zit of dat je nog iets moet verbeteren, dan dat het achteraf door een keuringsinstantie wordt afgekeurd. Dan heb je namelijk dubbel werk en daar zit niemand op te wachten", aldus Jaspers.

Het bedrijf installeert en/of verhuist wereldwijd ook roestvast stalen leidingsystemen en productieprocessen. Ook richten de vakmensen zich op de montage van indampers, drogers en proces installaties met bijbehorende leidingsystemen en beschikken over een rijke ervaring in het aanleggen van leidingsystemen voor sanitaire installaties en andere hoogwaardige productiesystemen. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste en de meest geavanceerde technieken, zoals orbitale lassystemen. Diegenen bij wie het water nu al in de mond loopt, moeten zeker komen kijken bij de Open Dag, zaterdag 19 januari.

Activiteiten Open Huis

Tussen 10.00 en 15.00 mogen bezoekers door het hele pand, de hal, werkplaats en de kantoren, zo krijgen zij een unieke kans dit bijzondere bedrijf - op zichtlocatie langs de rondweg - eens van dichtbij te bekijken. Er worden onder andere lasdemonstraties gegeven. Kinderen en/of volwassenen die zelf ook eens hun laskunsten willen testen kunnen zich er onder professionele begeleiding aan wagen. Verder staat er voor iedereen staat een hapje en een drankje klaar én een kijkje in een wondere wereld der techniek.

Bij de foto: medewerker Jacob de Vries uit Sneek laat zien aan welk soort leidingen onder andere `prefab-laswerk' wordt verricht.