Politie Friesland

Fryslân, 19-01-2008
Politieberichten van vrijdag 18 januari 07.00
uur t/m zaterdag 19 januari 11.00 uur

Leeuwarden: nog twee aanhoudingen voor schietincident
nieuwjaarsochtend

De politie heeft op donderdag 10 januari in een woning in Leeuwarden, een tweede verdachte van het schietincident in de Familie van der Weijstraat in Leeuwarden op nieuwjaarsochtend, aangehouden. De man zit thans in voorarrest.
Dinsdag 15 januari is een derde verdachte in deze zaak, een 30-jarige inwoner van Leeuwarden, aangehouden. Hij zit niet in voorarrest maar blijft vooralsnog verdachte tot de verhoren van de andere verdachten zijn afgerond.
Het verzoek van de officier van justitie aan de rechtbank Leeuwarden tot verlenging van het voorarrest van de 34-jarige verdachte die direct na de schietpartij was aangehouden, is woensdag 16 januari door de raadkamer van de rechtbank afgewezen. De verdachte is onmiddellijk in vrijheid gesteld. Het Openbaar Ministerie gaat van deze beslissing in hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden. Dit hoger beroep wordt volgende week door het hof behandeld.
Het slachtoffer is buiten levensgevaar maar zal blijvend letsel overhouden aan de schietpartij. Het motief van de schietpartij is nog onduidelijk. Het onderzoek zal meer duidelijk moeten brengen. De politie werkt met twaalf rechercheurs aan deze zaak.

Zie ook de politieberichten van 1 januari.

Leeuwarden: twee gewonden na aanrijding

De politie heeft vrijdagochtend vroeg een aanrijding op de
Groningerstraatweg afgehandeld, waarbij een 48-jarige man uit Tytsjerk gewond raakte. De automobilist stond op de linkerrijstrook te wachten voor het verkeerslicht. Een 40-jarige automobilist uit Kollum stond achter hem te wachten. Een 22-jarige automobilist uit Wouterswoude remde voor de verkeerslichten, maar gleed naar eigen zeggen door. Hij knalde daardoor tegen de achterzijde van de auto van de 40-jarige automobilist, die vervolgens op de auto van de 48-jarige automobilist botste. De 48-jarige Tytsjerker is met rug- en nekklachten per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De drie voertuigen zijn afgesleept door een bergingsbedrijf.

Sneekermeer: visstroperijteam Fryslân houdt stropers aan

Het Visstroperijteam Fryslân heeft in de nacht van donderdag 17 januari op het Sneekermeer twee mannen aangehouden voor het vissen met vistuigen zonder akte en vergunning. De verdachten hadden op het meer een aantal rijen netten met een lengte van ongeveer 1000 meter uitgezet. De boot waarop de mannen voeren en de netten met daarin ongeveer 200 kilo vis zijn in beslaggenomen. Tegen een derde verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het voorhanden hebben van vistuig. De in beslag genomen vis is verkocht via de visafslag.
Vanwege de omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren is het Visstroperijteam Friesland al enige jaren actief. Het team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), de politie Friesland, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en het Openbaar Ministerie. Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Friesland wordt geprobeerd de stroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen.
Illegaal vistuig en gebruikte vaar- en voertuigen worden altijd in beslag genomen. Overtredingen kunnen uiteindelijk leiden tot boetes die oplopen tot 16.750. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaken veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de Friese wateren.

Leeuwarden: politie lost brandstichting in woning op

De politie heeft met de aanhouding van een 15-jarige inwoner van Leeuwarden een brand in een woning aan de Boeierstraat op woensdagavond 2 januari opgelost. Die avond werd door middel van vuurwerk brand gesticht in een matras die naast de woning lag. Het vuur sloeg zo om zich heen dat de gehele achtergevel van de woning zwaar werd beschadigd. Tevens sprongen alle ramen op de beneden- en bovenverdieping en raakte een deel van de inventaris beschadigd. Door deze brand ontstond er een schade van 24.000.
Op het moment van de brand waren er zes mensen in de woning. Deze zes konden nog net via de voordeur het huis ontvluchten. Nadat de brandweer het vuur had geblust stelde de politie direct een buurtonderzoek in. Tevens werden de aangever en diverse getuigen gehoord. Naar aanleiding van dit uitgebreide onderzoek kon op woensdag 18 januari de 15-jarige verdachte worden aangehouden. Na verhoor bekende hij als snel dat hij door middel van vuurwerk de brand had gesticht. De jongen is donderdagmiddag door de agenten naar zijn ouderlijk huis gebracht in afwachting van verdere strafvervolging.

Zie ook de politieberichten donderdag 3 januari.

Leeuwarden: getuigenoproep na aanrijding

De politie heeft vrijdagochtend 18 januari omstreeks 07.00 uur een aanrijding op de Wollegaast afgehandeld, waarbij een 54-jarige fietser gewond geraakt is. Een onbekende automobilist reed vanuit De Anjen de Wollegaast op en verleende daarbij geen voorrang aan de fietser. Een aanrijding was het gevolg. Vervolgens reed de automobilist door en sloeg op de kruising Dammelaan linksaf richting de Groningerstraatweg. Het slachtoffer heeft zijn heup gebroken en is door een ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in de stad waar hij geopereerd moet worden.

Volgens een getuige reed de automobilist in een grijze Opel. Het slachtoffer daarentegen dacht dat de veroorzaker in een rode Japanner reed. De reden van deze verwarring is waarschijnlijk dat het tijdens het ongeluk donker was. De politie wil graag in contact komen met de veroorzaker van het ongeluk of eventuele getuigen. Contact kan worden opgenomen met de politie via 0900-8844.

Stiens: getuigenoproep na aanrijding

De politie heeft donderdagavond 17 januari omstreeks 18.10 uur een aanrijding op de Hystewaed afgehandeld. Een 52-jarige vrouw uit Jelsum fietste op de Wythusterwei. Zij wilde rechtdoor de Petterhusterdyk op fietsen. Op de kruising kwam er een auto vanaf de Wythusterwei. Hierdoor ontstond een aanrijding, waarbij de fietsster op de motorkap terechtkwam. De bestuurder van de auto stopte en heeft naar de toestand van aangereden vrouw gevraagd. Nadat de bestuurder zijn auto wilde verplaatsen om zo het verkeer door te laten stromen, is hij echter niet meer teruggegaan naar het slachtoffer.

Graag komt de politie in contact met deze automobilist of met getuigen van de aanrijding.
Volgens de fietsster reed de bestuurder in een bestelauto met een lichte kleur. De man, vermoedelijk rond de 50 jaar, had grijzend haar en sprak Fries. Contact kan worden opgenomen met de politie via 0900-8844.

Boarnsterhim: politie houdt verdachten aan voor reeks vernielingen

De politie heeft twee verdachten aangehouden voor een reeks
vernielingen in de gemeente Boarnsterhim. Een 25-jarige jongen uit Grou en een 22-jarige jongen uit Akkrum worden verdacht van brandstichting in een leegstaand pand aan de Tuntsjes in Akkrum op 29 december 2007. Vermoedelijk is de brand ontstaan door vuurwerk. Tevens zijn er in het pand diverse gaten in gipsplaten getrapt en zijn muren beklad. De schade hiervan loopt in de duizenden euros. De verdachten worden tevens verdacht van het vernielen van een kaartjesautomaat op het NS-station in Akkrum op 3 januari. De schade van deze vernieling is een aantal duizenden euros. Met de aanhouding van de verdachten zijn ook twee andere zaken opgelost. Dit betrof de vernieling aan twee verkeersborden in Akkrum tussen 22 december 2007 en 1 januari. De verdachten hebben bekend de vernielingen gepleegd te hebben. Tegen hen is een proces verbaal opgemaakt.

Lemmer: politie onderzoekt containerbrand

De politie onderzoekt een brand in een papiercontainer aan de Castor. Vrijdagmiddag ontdekten buurtbewoners de brand en ze probeerden het vuur zelf te blussen. Toen dit niet lukte werd de brandweer gewaarschuwd. De brandweer heeft vervolgens het vuur geblust. De brand is vermoedelijk aangestoken. De agenten hebben vrijdagmiddag een buurtonderzoek gehouden.

Leeuwarden: fietsster gewond na aanrijding

De politie heeft vrijdagmiddag op de Anne Vondelingweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 67-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. Een 42-jarige vrachtwagenchauffeur uit Leeuwarden kwam vanaf de afrit van de Anne Vondelingweg en wilde de Kanaalweg oprijden. Hij verleende hierbij voorrang aan een fietser. Toen de chauffeur wilde oprijden hoorde hij een klap. In zijn buitenspiegel zag hij dat er een fietser tegen de achterzijde van zijn vrachtwagen was gereden. Toen de vrouw zag de vrachtwagenchauffeur haar geen voorrang verleende sprong ze van haar fiets en kwam hierbij ten val. Haar fiets belandde onder de vrachtauto. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Harlingen: fietsster en bromfietsster gewond na aanrijding

De politie heeft vrijdagmiddag op de Kimswerderweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 43-jarige fietsster uit Harlingen en een 19-jarige bromfietsster uit Pingjum gewond raakten. De bromfietsster reed aan verkeerde kant van de weg en botste frontaal tegen de fietsster. De twee kwamen ten val. Beide slachtoffers werden ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De bromfietsster verklaarde dat ze de vrouw op de fiets nooit gezien. Dit kwam volgens haar mede door het slechte weer.

Oudega (Small.): fietsster gewond na aanrijding, automobilist rijdt door

De politie onderzoekt een aanrijding op de Fabrykswei, waarbij een 15-jarige fietsster uit Oudega gewond raakte. Het meisje fietste vrijdag omstreeks 20.20 uur over De Buorren in de richting van de Fabrykswei. Ze passeerde een geparkeerde bestelbus en zag toen plotseling een auto uit tegenovergestelde richting naderen. De Fabryskwei is éénrichtingsverkeer en de automobilist had dus een geslotenverklaring genegeerd. Het meisje probeerde de auto nog te ontwijken, maar dat lukte niet. De auto raakte haar stuur, waarna het slachtoffer op de motorkap van het voertuig terechtkwam. De bestuurder keerde zijn voertuig en reed vervolgens met hoge snelheid weg, zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Het meisje liep letsel op aan haar gezicht. De automobilist is een man van ongeveer 60 á 65 jaar en hij droeg een grijze trui. De man reed in een rode Ford Courier.

Heerenveen: politie houdt twee verdachten aan voor inbraak

De politie heeft vrijdagavond op De Stapeling twee inwoners van Wolvega van 34 en 41 jaar aangehouden op verdenking van een inbraak in een bedrijf. Omstreeks 21.35 uur kregen de agenten een melding van een inbraak. Eenmaal aangekomen op De Stapeling zagen ze de twee mannen uit Wolvega staan. Tevens zagen de agenten een personenauto rijden. De auto reed vervolgens met hoge snelheid op de twee in. Hierbij werd de 41-jarige geraakt. Na onderzoek bleek dat het duo uit Wolvega op De Stapeling in een bedrijf had ingebroken. Hierbij was een auto gestolen. Het gestolen voertuig was vervolgens op een autoambulance gezet en vertrokken. De eigenaar van het bedrijf, een 21-jarige inwoner van Heerenveen, was op de inbraakmelding afgekomen. Hij had de inbrekers aan het werk gezien en de politie gewaarschuwd. Net toen de agenten arriveerden probeerde de 21-jarige de twee mannen uit Wolvega opzettelijk aan te rijden. De Heerenveener werd hiervoor aangehouden. Tevens werden de twee mannen uit Wolvega aangehouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Later die avond zagen agenten op de A7 nabij Joure de autoambulance met daarop het gestolen voertuig rijden. Na een stopteken werden de 45-jarige bestuurder uit Wolvega en zijn 15-jarige passagier aangehouden. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Hantumhuizen: inbraak in woning

De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de
Kamphusstrjitte. Vrijdagavond werden uit de woning twee schilderijen en antiek weggenomen. Het is nog onbekend hoe men binnen is gekomen. De 76-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Ferwert: politie houdt verdachte aan voor diefstal auto

De politie heeft vrijdagavond laat op de Elingawei een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van de diefstal van een auto. De agenten kregen omstreeks 23.30 uur een melding dat er eerder die avond bij een autobedrijf aan de Munewei een Nissan Patrol was gestolen. Tijdens het opnemen van de aangifte gaf de eigenaar van het autobedrijf aan dat hij een verdacht voertuig had gezien en dat hij het kenteken van dit voertuig had genoteerd. Na een zoekslag in de omgeving van Ferwert zagen agenten de betreffende auto rijden. Op Elingawei kreeg de bestuurder een stopteken. De automobilist kon geen legitimatie overhandigen en hij kon geen goede verklaring geven waarom hij in Ferwert was. De agenten besloten om de 45-jarige man aan te houden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Diezelfde avond negeerde de bestuurder van een Nissan Patrol op de Rijksstraatweg nabij Noardburgum een stopteken. Agenten wilden de auto laten stoppen in verband met een alcoholcontrole. De bestuurder ging er echter vandoor. Na een achtervolging door Noardburgum liet de automobilist zijn voertuig achter op de Ritskeloane en ging te voet verder. De omgeving werd direct afgezet en met behulp van twee politiehonden werd geprobeerd om de bestuurder te achterhalen. Hij werd echter niet meer aangetroffen. Na onderzoek bleek dat de Nissan eerder die avond in Ferwert was gestolen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Gorredijk: inbraak in bedrijf

De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Leitswei. Men kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag binnen na het forceren van een raam. Uit het pand werd een computer weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 51-jarige inwoner van Gorredijk aangifte.

Sint Annaparochie: politie houdt twee verdachte na aantreffen hennepkwekerij

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning aan de Burgemeester Albardastraat een 32-jarige inwoner van Leeuwarden en een 34-jarige inwoner van Sint Annaparochie aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. De agenten kregen omstreeks 03.40 uur een melding dat er in de straat een schroeilucht hing. Eenmaal ter plaats bleek dat er in de woning van de 34-jarige een brandje was geweest. De twee mannen hadden het vuur zelf geblust. Na onderzoek in woning vonden de agenten op de zolderverdieping een hennepkwekerij met 200 plantjes. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten. Alle apparatuur en de hennepplanten zijn in beslag genomen en zullen in de loop van zaterdag worden vernietigd.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had op het Ruiterskwartier een 29-jarige inwoner van Leeuwarden met een baksteen geslagen. Een portier van een horecagelegenheid hield vervolgens op aanwijzen van getuigen de verdachte aan en droeg hem over aan de politie. De Leeuwarder is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: diefstal auto

De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Ford Escort met kenteken HR-GP-30. De auto werd in de nacht van vrijdag op zaterdag vanaf een parkeerterrein op De Gealanden weggenomen. De 21-jarige eigenaar uit Leeuwarden heeft aangifte.

Leeuwarden: inbraak in woning

De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Nieuwe Hollanderdijk. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit de woning werden twee laptops, drie digitale cameras, een portemonnee, een bos sleutels en een mp3-speler weggenomen. Met behulp van één van de sleutels werd een Mercedes met kenteken ZJ-05-FF vanaf de oprit meegenomen. De 64-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Scherpenzeel: brand in boerderij

De politie heeft zaterdagochtend de brandweer geassisteerd bij een brand in een boerderij aan de Gracht. In het strohok was vermoedelijk brand ontstaan in één van de verwarmingslampen. Deze lampen hingen daar om vier stierkalfjes te verwarmen. Door de vele rook overleefde één van de kalfjes het niet. De brandweer was snel ter plaatse en kon voorkomen dat de brand oversloeg naar andere delen van de boerderij. Bij de brand is vermoedelijk asbest vrijgekomen.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft vrijdagavond en nacht weer een groot aantal bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 23 processen-verbaal en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

Zaterdag 02.10 uur, Drachtsterweg in Leeuwarden, 19-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 425 ug/l;

Zaterdag 02.15 uur, Keizersgracht in Leeuwarden, 23-jarige beginnend bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 390 ug/l;

Zaterdag 02.30 uur, Hanegraaffweg in Noardburgum, 42-jarige bestuurder van een personenauto uit Noardburgum, 715 ug/l, de verdachte negeerde een stopteken. Na een achtervolging werd hij achterhaald;

Zondag 02.30 uur, Oostergoweg in Leeuwarden, 41-jarige bestuurder van een personenauto uit Oldeberkoop, 580 ug/l, de verdachte werd later die nacht wederom betrapt op het rijden onder invloed. De man was, ondanks het rijverbod, van Leeuwarden naar zijn woonplaats gereden. Hier werd hij weer aangehouden. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau. De verdachte kreeg een proces-verbaal voor het rijdens tijdens een rijverbod.