KNWV

19-1-2008

Casper Bouman nomineert zich nog niet voor Olympische Spelen

Casper Bouman eindigde op een 26ste plaats tijdens het
Wereldkampioenschap RS:X Windsurfing in Takapuna Beach, Auckland in Nieuw Zeeland. Dorian van Rijsselberge, Boumans trainingspartner werd 22ste.

Casper Bouman houdt gemengde gevoelens over aan dit toernooi. De 22-jarige Hagenaar vatte het samen als, Ik heb het gevoel dat het echt beter gaat, maar de resultaten zijn er nog niet naar.

Bouman, Rijsselberge en coach Jochem Brenninkmeijer richten zich voornamelijk op het verbeteren van de prestaties wanneer er weinig wind is. En tijdens de voorrondes van dit WK toonde Bouman een stijgende lijn in deze condities. De jonge surfer stond op een zesde plaats (115 deelnemers) na de voorrondes. Maar dat kon Bouman niet vasthouden in de finales in de Gold Fleet (beste helft van het veld).

Wat ging er dan mis? Ik was helemaal klaar voor de finales. Maar startte slecht en had geen grip op de wedstrijden. Ik liep achter de feiten aan. Met het lichte weer, als ik voorin zit kan ik dat wel vasthouden, maar als ik dan ook nog naar voren moet zeilen lukt het nog niet. Ik moet meer controle op dat soort wedstrijden kunnen krijgen.

Bouman heeft nog geen nominatie voor de Olympische Spelen in augustus van dit jaar. Nederland is als land wel gekwalificeerd in de RS:X klasse op het vorige WK. De Hagenaar heeft nog vertrouwen in zijn deelname aan de Spelen in China en is hoopvol. Ik neem dit resultaat mee als belangrijk leermoment en kijk weer vooruit. Ik laat het er nog lang niet bij zitten.

Voor een directe nominatie is een plek bij de eerste vier landen nodig op een groot toernooi. Voor een halve nominatie is een plek bij de eerste acht landen vereist (geschoonde lijst). Tijdens de Olympische zeilweek in Hyeres (FRA), Holland Regatta in Medemblik, het EK in Italië en de Kieler Woche kunnen de surfers ook nog aan de
kwalificatie-eisen van het NOC*NSF te voldoen.