Ingezonden persbericht




Hungarian Chamber of Commerce timmert aan de weg

Zaterdag 19 januari 2008 ­ Gisteren zijn onder interim-voorzitterschap van Jan van Kuijk de beleidslijnen van het Hungarian Business Network (HBN) uitgezet die zouden moeten leiden tot de vorming van een Hungarian Business Club en een Hungarian Chamber of Commerce. Nog voor de komende zomervakantie zal er een structuur en doelstellingen duidelijk moeten zijn voor de verdere ontwikkeling van een Business Club in Nederland. Tevens zullen de plannen worden gemaakt voor de formering van een Hungarian Chamber of Commerce.

Naast Jan van Kuijk als interim-voorzitter werd Jacques Smits uit Arnhem aangesteld als bestuurslid. Hij zal zich met name gaan bezighouden met de Public Relations met als intentie om het Nederlandse zakenleven beter bekend te maken met de ongekende mogelijkheden die Hongarije op zakelijk gebied te bieden heeft.

Smits: "Helaas zien vele Nederlanders Hongarije als een Derde Wereldland wat nog niet verlost is van het Russische regiem. Het tegendeel is waar. Hongarije is een nieuw Europees land dat enorm veel te bieden heeft op het zakelijk vlak."

Het bestuur nam gisteren afscheid van Christopher Hager als bestuurslid. Hij kan zijn dagelijks werk niet meer combineren met de werkzaamheden voor het HBN. De overige leden van het bestuur zijn: Éva Balogh (secretariaat), Pieter Rem (penningmeester), Marco Ördögh (evenementen) en Éva Fodor (lid).

Een goede samenwerking tussen de Chamber of Commerce en de Handelsafdelingen van beide Ambassades, businessclubs en ondernemersgroeperingen in beide landen zal zeker haar vruchten afwerpen zodat er voor iedereen een win/win situatie kan gaan ontstaan. Er zal in de komende periode dan ook intensief met deze partijen worden gesproken.

Op het zakelijk vlak zal de Hongaar meer moeten wennen aan de 'Westerse' snelle manier van zaken doen waarbij het houden aan gemaakte (schriftelijke) afspraken de basis is van een langdurige samenwerking. Op fora als de 'Hongarije prikpagina' verschijnen regelmatig berichten dat Nederlanders in Hongarije problemen hebben met Hongaarse leveranciers, zowel zakelijk als privé. Vaak is hieruit op te maken dat de Nederlander nog te weinig kennis heeft van de Hongaarse mentaliteit ('s lands wijs, 's lands eer). Hier kan een goed functionerende Chamber of Commerce ongetwijfeld een rol in spelen.