Antillenhuis


Dictee Papiaments weer groot succes; Festival Winternachten druk bezochtDe organisatie van festival Winternachten kijkt terug op een zeer geslaagd festival. Met ruim 2.800 bezoekers haalde Winternachten een ongekend hoge zaalbezetting van negentig procent. Er was veel belangstelling van de binnen- en buitenlandse pers.

Het programma, dat afgelopen donderdag begon, stond in het teken van angst en hoop. Schrijvers, dichters, denkers en musici uit de hele wereld konden rekenen op enthousiaste reacties van het publiek.

Het festival bestond uit meer dan dertig programma's. Op het internationale literatuurfestival Winternachten, dat vanaf 17 januari in Den Haag plaatsvindt, kunnen Antillianen en liefhebbers van de Nederlandse Antillen met een dictee hun kennis van het Papiaments testen.

Winternachten presenteerde al eerder anderstalige varianten op het Groot Nederlands Dictee. Zo was er vorig jaar een dictee in het Scranantongo, een van de belangrijkste talen van Suriname. In 2006 konden bezoekers van het festival voor het eerst testen hoe goed zij op de hoogte waren van de spelling van het Papiaments. Het tweede openbare dictee Papiaments werd op zaterdag 19 januari voorgelezen.

Het dictee Papiaments is een initiatief van Winternachten in samenwerking met het FPI, het taalinstituut op Curaçao. Het werd voor het eerst gehouden in 2006, en is nu wegens succes geprolongeerd. Sindsdien hebben ook in Curaçao openbare dictees plaatsgevonden, georganiseerd door het FPI.

Deelnemers aan het dictee konden zaterdagavond 19 januari kiezen uit het dictee Papiamentu (dat op Curaçao en Bonaire gesproken wordt) en Papiamento (Aruba). De FPI stelde de tekst op, samen met schrijfster Sonia Garmers, die deze in eigen persoon dicteerde.

Het is niet meer dan rechtvaardig dat oud-lid van de Raad van State Gilbert Wawoe en schrijfster Olga Orman, die in 2006 dicteerden, nu zelf aan deze spellingtest werden onderworpen. Winternachten zorgde voor pen en papier. Een deskundige jury met Quito Nicolaas, Ruben Severina en Igma van Putte onder leiding van directeur Ronald Severing van het FPI beoordeelde de dictees en beloonde de winnaars met een passende prijs.

Winternachten trok over het geheel ook dit jaar een zeer gemêleerd publiek. Doordat de programma's zowel aandacht gaven aan westerse als aan Arabische, Berberse, Surinaamse, Antilliaanse, Turkse en Indonesische kunst was ook de publiekssamenstelling zeer divers.

Voor meer informatie over Winternachten 2008 kunt u contact opnemen met Chantal Höster, hoofd publiciteit op 070-3650222 / 06-29506106 of via chantal@winternachten.nl Voor vragen over het Antillenhuis kunt U contact opnemen met Norman Serphos, voorlichter / woordvoerder serphos@kgmna.nl

---

Gepubliceerd op: 20-01-2008 Bron: Antillenhuis