GroenLinks

Joost Lagendijk naar herdenking vermoorde journalist Hrant Dink

Hrant Dink en Joost Lagendijk in 2006 16 januari 2008

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk zal zaterdag 19 januari aanwezig zijn bij de activiteiten ter nagedachtenis aan de Turks-Armeense journalist Hrant Dink in Istanbul. Op deze dag is het precies één jaar geleden dat hij werd doodgeschoten.

Op zaterdagmiddag vindt er een stille tocht plaats vanaf de plek waar Dink is vermoord. ´s Avonds is er een herdenkingsbijeenkomst met familieleden en bekenden.

De 52-jarige Dink werd op 19 januari 2007 doodgeschoten voor de ingang van het kantoor van de Turkse krant Argos waar hij hoofdredacteur van was. Hij had zich de woede van Turkse nationalisten op de hals gehaald, omdat hij een brug wilde slaan tussen Armeniërs en Turken. De dader is een 17-jarige Turkse nationalist, maar hij is nog niet veroordeeld.

Op 11 februari vindt er een derde zitting plaats in het proces tegen de verdachten van de moord waar Joost Lagendijk ook bij aanwezig zal zijn. Volgens Lagendijk moet het proces duidelijk maken of de Turkse justitie bereid is om mee te werken aan een uitgebreider onderzoek naar de moord. Er zijn sterke aanwijzingen dat mensen bij de politie en veiligheidsdiensten iets te maken hebben met de moord op Dink. Tot nu toe zijn deze personen buiten schot gebleven.

Zie ook:

* GroenLinks diep bedroefd over moord op Armeens-Turkse journalist