NEN


Bezorgdheid om gewichtsverlies door sorbitol

vrijdag 18 januari 2008, 13:29

Overmatige inname van sorbitol, een veelvuldig gebruikte zoetstof in suikervrije producten als kauwgum en snoep, kan leiden tot gewichtsverlies en diarree. Dit meldt het British Medical Journal begin deze week.

De laxerende werking bij overmatig gebruik van sorbitol is bekend, dit effect staat soms zelfs op de verpakking vermeld. Volgens twee onderzoeken in het British Medical Journal kan inname van ongeveer 20 gram per dag van deze zoetstof leiden tot een onbedoeld gewichtsverlies van ongeveer 20% van het normale lichaamsgewicht, zo stellen de Duitse arts Jürgen Bauditz en collega's van Berlin's Charite Universitätsmedizi.

Dit onderzoek geeft aan dat degelijke analysemethodes voor het controleren van sorbitol gehaltes voor zowel producenten als voor contolerende instanties belangrijk zijn. Met deze methodes kan het gehalte aan sorbitol in producten éénduidig bepaald worden en kan worden ingegrepen als gehaltes overschreden worden.

NEN heeft voor dit doel een aantal door Europa (CEN) ontwikkelde normen met analysemethodes voor zoetstoffen beschikbaar. Naast sorbitol gaat het om methodes voor bepaling van onder andere de zoetstoffen acesulfaam-K, aspartaam, saccharine en xylitol. De methodes bevatten allen validatiegegevens voor diverse producten.

NEN-EN 15086 Voedingsmiddelen - Bepaling van isomalt, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol en xylitol in voedingsmiddelen

NEN-EN 12856 Voedingsmiddelen - Bepaling van acesulfaam-K, aspartaam en sacharine - Hoge-druk vloeistofchromatografie

NEN-EN 12857 Voedingsmiddelen - Bepaling van cyclamaat - Hoge-druk vloeistofchromatografie

Ontwerp NEN-EN 15606 Voedingsmiddelen - Bepaling van acesulfaam-K,aspartaam, neohesperidinedihydrochalcon en saccharine - Hoge-prestatie vloeistofchromatografie