Gemeente Harenkarspel


Logo Gemeente Harenkarspel
deutsch | english Home|Nieuws|Contact|Veelgestelde vragen
____________________ submit
Actueel
Gemeenteloket
Gemeentebestuur en Organisatie
Wonen, Welzijn en Zorg
In en om Harenkarspel
Dorpsraden
Ondernemer
Werken bij de gemeente
Quicklinks
Digitaal loket Vergaderingen Brandweer WOZ WMO Jongeren Openingstijden Serviceloket
Wonen, Welzijn en Zorg
Bij jou in de straat
Onderwijs, Peuterspeelzalen en Kinderopvang
Alles over afval
WOZ
Bouwvergunning
Monumenten
Projecten
Wonen op recreatieverblijven
Jongeren Informatie
Ouderen Informatie
WMO
Hulpdiensten en Alarmnummers
Brandweer
Organisatie
Preventie
Brandweer vrijwilligers
Brandweervoertuigen
Brandweer nieuws
Informatie folders
Andere brandweer sites
Werken bij de Brandweer
servicelijn Meldingen naar de servicelijn nu ook mogelijk via een internet formulier
Bekendmakingen Wettelijk bekendmakingen nu ook direct op de website te zien.
Begroting 2008-2011 Programmabegroting 2008 - 2011 staat op de website

Home / Actueel / Harenkarspel Nieuws

Geen coffeeshop in Harenkarspel
---

Gemeente Harenkarspel voert geen gedoogbeleid voor een coffeeshop. Volgens regionale afspraken wordt in principe geen toestemming gegeven voor een coffeeshop in gemeenten met minder dan 45.000 inwoners.

De activiteit waar een coffeeshop zicht op richt (het verkopen van softdrugs) is ingevolge de Opiumwet verboden. Het exploiteren van een coffeeshop is daarmee per definitie een illegale activiteit. Alleen in sommige gemeenten is er een gedoogbeleid. Zo niet in Harenkarspel.

Burgemeester en wethouders hebben onlangs een verzoek tot informatie gekregen over mogelijkheid tot vergunning of ontheffing voor een coffeeshop in onze gemeente. Het college meldt aan de verzoekers dat er regionale afspraken zijn, waarin gemeenten met minder dan 45000 inwoners in principe geen coffeeshop gedogen. Hier is geen expliciet gemeentelijk beleid voor vastgesteld. Een beleid vaststellen voor iets dat toch al verboden is, hoeft niet echt. Toch wordt Harenkarspels niet-gedoogbeleid (nulbeleid) nu wel op deze manier bekend gemaakt, zodat het voor iedereen maar duidelijk is. Vandaar dat ook elders op de gemeentepagina en website het gemeentelijk besluit verschijnt dat de gemeente Harenkarspel geen mogelijkheden heeft voor het verlenen van een vergunning of ontheffing voor het exploiteren van een coffeeshop.

Wat is gedoogbeleid?
Een gemeente heeft volgens de wet geen mogelijkheden om een coffeeshop te legaliseren. Wel zijn er gemeenten in Nederland waar de aanwezigheid van een of meer (op zich dus illegale) coffeeshops wordt gedoogd ("gedoogbeleid"). In die gemeenten wordt door de burgemeester en het Openbaar Ministerie niet tegen coffeeshops opgetreden, mits de exploitatie van die coffeeshops plaatsvindt volgens een aantal regels. Een gedoogbeleid berust op de in het kader van het drugsbeleid gemaakte afspraken tussen het Openbaar Ministerie, de politie en de betrokken gemeente. Voor de gemeente Harenkarspel geldt het beleid dat binnen de Politieregio Noord-Holland Noord is afgestemd in de door het Regionaal College op 30 oktober 1998 vastgestelde notitie "Afstemming coffeeshopbeleid in de politieregio Noord-Holland Noord". Dat beleid komt er op neer dat: gemeenten met minder dan 45000 inwoners in beginsel geen coffeeshops gedogen; gemeenten met minder dan 45000 inwoners, waar reeds een coffeeshop wordt gedoogd, kunnen besluiten om, gelet op de centrumfunctie van die gemeente, de gegroeide praktijk en de lokaal daartoe gevoelde noodzaak, dat gedogen onder bepaalde voorwaarden voort te zetten (gedoogbeleid). Voor de gemeente Harenkarspel betekent dit dat er geen gedoogbeleid wordt gevoerd. Men dient er dan ook van uit te gaan dat tegen een coffeeshop in Harenkarspel daadwerkelijk handhavend zal worden opgetreden (strafvervolging door het Openbaar Ministerie en sluiting door de gemeente).

Uiteraard zijn er bezwaren verbonden aan de ongecontroleerde verkoop van softdrugs zoals via een "wiettaxi" en dergelijke. Die bezwaren worden serieus genomen. Daarom wordt in het overleg met de politie aangedrongen op een verscherpt toezicht en een strak handhavingsbeleid. De bezwaren zijn voor het gemeentebestuur echter geen argument om in strijd met de regionale afspraken toch coffeeshops in Harenkarspel te gedogen.

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600