Gemeente Stadskanaal

De burgemeesters Stavast van de gemeente Stadskanaal en Vlietstra van de gemeente Winschoten hebben - mede namens hun collega's van Hardenberg, Coevorden, Dongeradeel, Delfzijl en Dirksland - een brandbrief gestuurd naar minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In de brief vragen zij de minister dringend de beschikbaarheidstoeslag voor kleine ziekenhuizen in stand te laten.

De burgemeesters vrezen dat door de voorgestelde variabele beschikbaarheidstoeslag de ziekenhuizen in dunbevolkte gebieden minder geld zullen ontvangen, waardoor het verlenen van acute hulp in het gedrang komt.

Minister Klink stelt voor de financieringssystematiek van ziekenhuizen te wijzigen. Een gevolg daarvan kan zijn dat de beschikbaarheidstoeslag voor kleine ziekenhuizen zal verdwijnen. Deze toeslag maakt het voor kleine ziekenhuizen mogelijk om een afdeling spoedeisende hulp, intensive care, kinder- en verloskundige zorg in de benen te houden.

Afhankelijk van het ziekenhuis levert de voorgestelde maatregel een inkomstenverlies op variërend van 700.000 tot 3.000.000 euro in de genoemde gemeenten.

* 18 januari 2008