KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

18-1-2008

Nederlandse surfers niet in medal race op WK RS:X in Auckland (NZL)

Surfer Casper Bouman staat na vier dagen varen op het WK RS:X
Windsurfing in Takapuna Beach, Auckland (NZL) op een 26ste plek. Daardoor komt hij zaterdag niet uit in de medal race. Hij heeft de komende maanden nog een paar mogelijkheden om alsnog de felbegeerde Olympische nominatie te bemachtigen. Boumans trainingspartner, Dorian van Rijsselberge, die voorlopig 23ste staat, ziet dit WK als één grote leerervaring.

De weersomstandigheden waren vrijdag 18 januari niet optimaal. Er was nauwelijks wind, niet meer dan 6 knopen, wat het varen heel moeilijk maakte. De Gold Fleet moest wachten op de silver fleet en startte daardoor behoorlijk laat. De minimale wind was draaierig. Uiteindelijk kon de tweede race in de gold fleet helemaal niet gevaren worden. Casper Bouman eindigde in race negen als 45ste en wist zich niet te plaatsen voor de medal race waarin de beste tien surfers uitkomen. Zaterdag 19 januari zal de rest van het veld ook nog één race varen.

Bouman heeft zich op dit WK niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen in China. Tijdens de Olympische zeilweek in Hyeres (FRA) in april, de Breitling Regatta in Medemblik (mei), het EK in Italie en de Kieler Woche in Duitsland (juni) is het alsnog mogelijk om aan de kwalificatie-eisen van het NOC*NSF te voldoen. Als Bouman op één van deze evenementen bij de eerste vier landen eindigt levert dat een volle nominatie voor de Olympische Spelen op. Het KNWV kan Bouman dan bij het NOC*NSF voordragen voor kwalificatie. Een plek bij de eerste acht landen levert een halve nominatie op. Als andere Nederlanders zich ook nomineren zal er een nationale selectie plaatsvinden.

Dorian van Rijsselberge (19), die het WK in Nieuw-Zeeland heel sterk begon en zelfs even een plek in de top tien bemachtigde, staat voorlopig op een 23ste plek. De jonge Texelaar is echter heel positief over dit WK. Van Rijsselberge: Ik kwam hier om te leren en dat is zeker gelukt. Ik moet het spelletje doorkrijgen, de race leren lezen. De voorrondes gingen buitengewoon goed, maar de laatste drie races waren zo moeilijk. Maar ik heb weer veel ervaring opgedaan en ik zie uit naar de komende evenementen. Ook Van Rijsselberge is in de race voor een Olympische nominatie.

Kijk voor uitslagen en informatie op:
www.rsxclass.com/worlds2008.html www.rsxclass.com/worlds2008.html>

Voor meer informatie over Olympische nominering/kwalificering: www.watersportverbond.nl www.watersportverbond.nl> onder: Topzeilen - Op weg naar Quindao

Internetadres: www.rsxclass.com/worlds2008.html